Španělsko čeká radikální reforma zákoníku práce

Španělský premiér Mariano Rajoy zveřejnil změny v zákoníku práce. V zemi je rekordní, téměř třiadvacetiprocentní nezaměstnanost. Bez práce je přes pět milionů Španělů, pracovní místa se ruší prakticky ve všech odvětvích kromě plynohospodářství. Současný stav je nejhorší za téměř 17 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr španělské Lidové strany Mariano Rajoy

Lídr španělské Lidové strany Mariano Rajoy | Zdroj: Reuters

Na dnešním zasedání rady ministrů přednesl Mariano Rajoy i návrh nového, radikálně změněného zákoníku práce. Má za cíl vytvářet nová pracovní místa a bojovat proti nezaměstnanosti, která je opravdu kritická.

„Hlavním bodem této reformy zákoníku práce je snížení odstupného v případě propuštění. Ze současného odstupného ve výši platu za 45 dní za odpracovaný rok, což v některých případech byly opravdu vysoké částky, se sníží na plat za 33 dní na odpracovaný rok. Tento bod reformy také asi vyvolá největší negativní reakce,“ říká spolupracovnice Rádia Česko v San Sebastianu Kateřina Ferenčiková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu v San Sebastianu Kateřina Ferenčiková

Reforma se také dotýká kolektivní smlouvy. Dosud v této věci hráli hlavní roli odbory. Cílem reformy je zjednodušit situaci tak, že bude stačit dohoda mezi vedením firmy a zaměstnanci. Zaměstnanci již nebudou muset být zastoupeni odbory.

Nejvíce lidí bez práce je v současnosti mezi mladými lidmi, ve věkové kategorii od šestnácti do dvaceti čtyř let.

„Další bod reformy je proto zaměřen na mladé nezaměstnané. Mělo by jim pomoci zavedení podpory zkrácených pracovních úvazků. To by mělo umožnit přijímat podnikatelům více mladých lidí. Měli by mít také nižší odstupné,“ pokračuje Ferenčiková a dodává:

„Pokud budou chtít mladí lidé podnikat, budou si moci vybrat podporu v nezaměstnanosti až na dva roky dopředu.“

Helena Berková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme