Španělsko se stane první evropskou zemí, která bude experimentovat s čtyřdenním pracovním týdnem

Po letech diskusí o tom, zda by zkrácený pracovní týden mohl vést k větší produktivitě a lepší rovnováze mezi pracovním a osobním životem, se Španělsko stane jednou z prvních zemí, která se pustí do experimentu s čtyřdenním pracovním týdnem. Zatím není jasné, jak přesně experiment bude vypadat, ani jak dlouho by trval. Firmám, které se do experimentu zapojí, by rozdíl v platech měl doplatit stát, informoval server The Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci v kanceláři

Strana Más País by do experimentu s kratším pracovním týdnem chtěla zapojit až 6000 zaměstnanců (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Zkušební provoz se zkráceným pracovním týdnem, který by měl pouze 32 hodin, navrhla španělská levicová strana Más País. Podle strany totiž delší pracovní doba nemusí nutně vést k vyšší produktivitě, zkrácený pracovní týden by pak podle ní mohl napomoci k všeobecnému zlepšení života zaměstnanců, především v oblasti zdraví. Španělská vláda s návrhem souhlasila a nyní je na ní, aby upřesnila, jak bude experiment vypadat, píše server The Guardian.

České firmy a home office. Práci na dálku často zavedly ještě dříve, než to začala vyžadovat vláda

Číst článek

V pilotním projektu zkráceného pracovního týdne by měla vláda dorovnávat rozdíl v platech, který by z důvodů menšího počtu odpracovaných hodin vznikl. Detaily, jako kolik firem se do pokusu zapojí či jak dlouho by projekt trval, jsou však zatím pouze předmětem diskuse.

Strana Más País v původním návrhu počítala s tím, že by experiment trval po dobu tří let a přišel by Španělsko zhruba na 50 milionů eur. S tímto rozpočtem chce strana do projektu zapojit zhruba 200 firem s 3000 až 6000 zaměstnanci. „Španělsko bude první zemí, která zahájí experiment tohoto rozsahu,“ řekl serveru The Guardian Héctor Tejero z Más País.

Některé velké zahraniční firmy už se čtyřdenním pracovním týdnem v minulosti experimentovaly, například firma Microsoft nebo Shake Shack, ale ani jeden z těchto projektů nebyl proveden v takovém rozsahu, jako ho plánuje Španělsko. Jedním z důvodů, proč vláda s experimentem souhlasila, je nedávná studie, která prokázala, že Španělé sice odpracují o mnoho více hodin než některé jiné evropské země, ale produktivita jejich práce vynaloženému času neodpovídá.

Nad zkrácením pracovního týdne, které by mimo jiné přineslo zaměstnancům benefity i v oblasti psychického zdraví, nepřemýšlí jen španělští politici. Například i novozélandská premiérka Jacinda Ardernová veřejně prohlásila, aby zaměstnavatelé zvážili přechod na čtyřdenní pracovní týden, pokud to povaha práce dovoluje.

ada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme