Španělsko, Itálie a Maďarsko úspěšně prodaly své dluhopisy

Španělsko, Itálie a Maďarsko úspěšně prodaly své krátkodobé i dlouhodobé obligace, což svědčí o tom, že investoři mají o tyto země zájem. Je to z mála lepších zpráv, které z těchto zemí nepřicházejí tak často.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frankfurtská burza

Frankfurtská burza | Zdroj: Reuters

„Snížení výnosů, tedy úroků, které tyto země platí, je skutečně výrazné. Někde došlo ke snížení dokonce o polovinu. Je to tedy něco, co málokdo čekal, protože řada analytiků a komentátorů očekávala, že na začátku roku dojde k eskalaci problémů těchto zemí s půjčkami,“ říká ekonom Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér České národní banky.

„Vysvětlit je to obtížné, stejně jako garantovat, že to bude pokračovat v následujících týdnech. U některých z těchto zemí to může být dané tím, že mají přeci jen trochu kredibilnější politiku, což platí především u Itálie. Nezanedbatelné je také to, že globální a evropský ekonomický vývoj vypadá lépe, než jsme si před pár měsíci mysleli,“ pokračuje Niedermayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomickém úspěchu Španělska, Itálie a Maďarska mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB

Evropská centrální banka ponechala úrokovou sazbu na jednom procentu a opatrně předpokládá stabilizaci v eurozóně a mírné oživení v letošním roce.

„Na začátku roku bude spíš nějaký lehký pokles či stagnace ekonomiky. Koneckonců naznačují to i data z Německa za 4. čtvrtletí. Kdyby se tím ale podařilo projít bez nějakých větších problémů, očekávání, že v druhé polovině roku již budou viditelné známky zlepšení, je podle mého názoru rozumné. Udržuji si tedy opatrně optimistický pohled. Nicméně soudit podle toho, že se těm zemím podařilo prodat, i když velmi úspěšně, jednu aukci cenných papírů, to by bylo příliš rychlé,“ dodává Niedermayer.

Martin Dorazín, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme