Španělsko má říci eurozóně jasnou sumu potřebnou k záchraně jeho bank

Eurozóna čeká na jasné slovo Španělska, kolik miliard bude potřebovat na záchranu svých bank. O situaci v této zemi právě jednají ministři financí eurozóny na schůzce v Lucemburku. Před 10 dny zatím eurozóna slíbila Madridu půjčku 100 miliard eur. Dnes má Španělsko znát skutečně potřebnou částku na základě auditů bankovního sektoru provedených dvěma nezávislými společnostmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky euro

Bankovky euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle finské ministryně Jutty Urpilainenové chtějí její kolegové od španělského ministra slyšet, jaká je dnes v jeho zemi skutečně situace. Objevují se totiž hlasy, že pomoc nebude potřebovat jen španělské bankovnictví zasažené špatnými úvěry a propadem na trhu s nemovitostmi.

Nová emise státních dluhopisů splatných za 2, 3 a 5 let se sice prodala, ale s mnohem vyššími úroky než dříve. Zatím se neoficiálně mluví o 60 až 70 miliardách eur jen na kapitálové posílení bank. S jakou částkou přijde španělský ministr zatím není jasné.

O pomoc by ale mohl požádat premiér Rajoy nejdříve v pátek na minisummitu se svými kolegy z Francie, Itálie a Německa v Římě.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme