Španělsko má s eurozónou uzavřít dohodu o pomoci jeho bankám

Eurozóna by dnes měla určit podmínky záchranné půjčky pro španělské banky. Mají se na nich dohodnout ministři financí států platících eurem. Španělé můžou pro své banky získat až 100 miliard eur, tedy přes dva a půl bilionu korun. 30 miliard eur jim má eurozóna půjčit ještě tento měsíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko Bankia

Španělsko Bankia | Zdroj: Reuters

Výměnou za půjčky na Španělsko čeká úplná přestavba jeho bankovního systému. Některé banky zřejmě zaniknou, jiné se budou muset sloučit s ostatními.

Španělské banky prodělaly desítky miliard na půjčkách do stavebnictví a trhu s nemovitostmi. Jejich problémy ohrožují i španělský stát.

Většina zemí eurozóny chce, aby byly záchranné půjčky časem převedeny přímo bankám, protože tím by se nezvýšil španělský státní dluh. Německo ale tvrdí, že za půjčky musí ručit španělská vláda.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme