Španělsko možná bude potřebovat pomoc stejně jako Řecko nebo Portugalsko

Španělsko se prý neobejde bez miliardových záchranných půjček. Země by tak měla dostat stejnou pomoc jako Řecko, Irsko a Portugalsko. V deníku El País se na tom shodli přední světoví ekonomové. Situace Španělska se na trzích výrazně zhoršila: úroky z jeho 10letých dluhopisů se dnes dostaly na hranici 7,4 procenta. To je nejvíc za dobu existence eura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf španělské banky Bankia Rodrigo Rato mnoho důvodů k radosti nemá

Šéf španělské banky Bankia Rodrigo Rato mnoho důvodů k radosti nemá | Zdroj: Reuters

Španělsko takový úrok nebude moci dlouhodobě platit a brzy požádá o velkou mezinárodní pomoc.

Shodují se na tom slavní ekonomové, jako je Kenneth Rogoff nebo Paul de Grauwe. Eurozóna už Španělsku slíbila až 100 miliard eur na pomoc jeho bankám.

To ale podle odborníků nebude ani zdaleka stačit. Peníze mají být Španělsku poskytnuty přes jeho státní rozpočet, tedy ne přímo bankám, ale státu, který je má bankám teprve rozdělit. To však znamená, že se celkový španělský státní dluh zvýší o zhruba 10 procent HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Odpoledním Radiožurnálu mluvil o problémech Španělska bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Investoři tak pochybují, že si země bude moci dovolit tak vysoké dluhy splácet. Hospodářská krize ve Španělsku se navíc prohlubuje - ekonomika se propadne více, než se čekalo, a tudíž se propadnou příjmy státu, protože nevybere tolik peněz na daních.

Podle odborníků mohou za zhoršení situace Španělska také špatné kroky jeho vlády. Bez viny prý ale není ani eurozóna v čele s Německem. Berlín stále odmítá uznat, že příčinou krize nejsou jen státní dluhy. Španělsko totiž mělo před krizí dokonce přebytkový rozpočet.

Pro Španělsko už nejsou peníze

Španělská ekonomika je sice silnější než řecká, irská nebo portugalská, protože nemá takový problém s konkurenceschopností. Kombinace velmi těžké situace v bankovním sektoru a propadající se ekonomiky ale může vést k tomu, že bude eurozóna nucena poskytnout této zemi další záchranný balík.

Jenže v současnosti má jen jeden záchraný fond, takzvaný euroval, ve kterém je asi 200 miliard eur. To ale nemůže stačit, protože celou polovinu dostanou španělské banky a eurozóna nemá další nástroj, jak by Španělsku pomohla. Takzvaný stálý euroval, záchranný fond ESM, zatím totiž nemůže začít platit. O jeho legalitě bude teprve v polovině září rozhodovat německý ústavní soud.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme