Španělsko ohrožuje dluhová krize, eurozóna nemá na další pomoc peníze

Čtvrtou největší ekonomiku eurozóny čím dál víc ohrožuje dluhová krize. Úroky ze španělských dluhopisů jsou na vysoké úrovni a španělská vláda přiznala, že by si je dlouhodobě nemohla dovolit platit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko, banka

Španělsko, banka | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Jediným východiskem by v takovém případě byla žádost o evropskou pomoc. V srpnu bychom se tak opět mohli dočkat summitu o záchraně dalšího člena eurozóny.

Španělsko již má od eurozóny k dispozici až 100 miliard eur na doplnění kapitálu svých oslabených bank, trhy přesto pochybují o tom, že se země z Pyrenejského poloostrova bude schopna financovat. Španělsko by pak muselo stejně jako Řecko, Irsko a Portugalsko požádat o velkou mezinárodní formu pomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj Ondřej Houska mluvil v Odpoledním Radiožurnálu o problémech španělské ekonomiky

Eurozóna ale nemá na pomoc španělské ekonomice prostředky, protože stálý záchranný fond eurozóny bude moci začít fungovat teprve, až jeho legalitu přezkoumá německý ústavní soud.

V takzvaném eurovalu, dočasném záchranném fondu eurozóny, zbývá po pomoci španělským bankám jen 100 až 150 miliard eur, což na případnou další pomoc Španělsku nestačí.

Člen vedení Evropské centrální banky Ewald Novotny sice připustil, že stálý záchranný fond by teoreticky mohl získat bankovní licenci, půjčovat si od Evropské centrální banky a mít tak neomezenou kapacitu, Německo ale tento model zatím tvrdě odmítalo.

Ondřej Houska, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme