Španělsko oznámí další škrty, lidé protestují

Španělská vláda má dnes oznámit nová úsporná opatření v rozpočtu na příští rok. Protestují proti tomu lidé v Madridu, ale i Baskové, kteří přitom díky své autonomii a rozvinutému průmyslu trpí krizí mnohem méně než zbytek Španělska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělé s dalšími škrty nesouhlasí

Španělé s dalšími škrty nesouhlasí | Zdroj: Reuters

Nezaměstnanost v celé zemi je na rekordních 24, v Baskicku v uvozovkách jen na 12 procentech.

„Baskicko má větší autonomii ve srovnání se zbytkem země a s vybranými daněmi si hospodaří samo, do Madridu odvádí jen malou část, a tak je v lepší situaci,“ vysvětluje 25letá Laura, která se v Bilbau zúčastnila generální stávky proti škrtům v celostátním rozpočtu.

„Taky mne postihl nedostatek práce, přišla jsem o místo, teď pracuju bez smlouvy, malé firmy to tak dělají, aby nemusely platit daně, jsou to černé peníze."

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty v Baskicku zaznamenal zpravodaj Jaroslav Skalický

„Nevěřím na stávky, musíme víc pracovat a utrácet, zvláště teď, ve špatných časech,“ říká urbanista Pablo Otaola. A Čech Jindřich Husička, který v Baskicku žije už rok, k tomu přidává vlastní postřeh.

„Baskové a Španělé obecně milují fiesty, oslavování. Ti lidé nepracují. Pokud EU nalije do místní ekonomiky jediné euro, tak sponzoruje fiesty. Nemyslím si, že země, která žádá o pomoc, si může dovolit to, co si dovoluje teď."

Eurozona už španělskému bankovnímu sektoru přislíbila pomoc až 100 miliard eur.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme