Španělsko po volbách nejspíše čekají další úspory

Španělé dnes volí parlament, ze kterého vzejde nový premiér. Jeho vláda nebude mít lehký úkol. Musí se pokusit dostat zemi z ekonomické krize. Bez zaměstnání je ve Španělsku každý pátý práceschopný občan, a mezi mladými je to už téměř polovina lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy volebního vítězství socialistů

Oslavy volebního vítězství socialistů | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Boj proti nezaměstnanosti povede skrz extrémní úspory ve veřejném sektoru, které umožní vládě ušetřit a snížit daňovou zátěž. Usnadní se tak zakládání firem a domácnosti budou moci více utrácet.

Plán příští španělské vlády takto vidí šéf bankovní pobočky v Segovii José Sanz. Na Španělsko zároveň tlačí finanční trhy, a požadují za státní dluhopisy stále větší úrok.

ČTĚTE TAKÉ: Španělé volí parlament. Favoritem je opoziční lidová strana

Úsporná opatření už zaváděla Socialistická strana, která teď nejspíš po téměř osmi letech odejde z vlády. Další škrty ve všech oblastech kromě důchodů chce prosadit i Strana lidová, která má podle průzkumů největší šanci dnešní volby vyhrát, a získat možná i absolutní většinu poslanců.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme