Španělsko úspěšně prodalo státní dluhopisy

Španělsko úspěšně prodalo státní dluhopisy za více než dvě miliardy eur, tedy za zhruba 50 miliard korun. Zvládlo tak jednu z klíčových zkoušek v boji s dluhovou krizí. Sám španělský ministr financí totiž před několika dny připustil, že by země mohla ztratit přístup na finanční trhy. To se dnes nepotvrdilo, protože investoři o španělské dluhopisy projevili dostatečný zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělská vlajka

Španělská vlajka | Foto: public domain

Madrid ale musel zaplatit zatím nejvyšší úroky v letošním roce. Za koupi klíčového desetiletého dluhopisu investoři dostali úrok přesahující šest procent.

To je sice vysoké číslo, na sekundárních trzích se ale dluhopis obchoduje s ještě vyšším výnosem. V prvních reakcích tak analytici aukci hodnotí jako pozitivní.

Španělsko zasahuje dluhová krize hlavně kvůli špatné situaci jeho bank. Ty budou zřejmě potřebovat desítky miliard eur na krytí špatných úvěrů do stavebnictví a trhu s nemovitostmi.

Podle některých diplomatů už eurozóna dává dohromady plán na mezinárodní pomoc španělskému bankovnímu sektoru. Madrid ale stále zdůrazňuje, že o záchranné půjčky nepožádal.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme