Španělsko zřejmě požádá Evropskou unii o finanční pomoc pro své banky

Španělská vláda možná požádá Evropskou unii o finanční pomoc pro své banky v řádu desítek miliard eur. Agentura Reuters uvedla s odvoláním na důvěryhodně zdroje v Bruselu, že by žádost ze strany Madridu mohla přijít ještě dnes. Španělsko by se tak stalo čtvrtou a zdaleka největší zemí eurozóny, která by byla nucena o zahraniční pomoc požádat. Tamní finanční ústavy se potýkají s velkými objemy nesplácených úvěrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza v Madridu

Burza v Madridu | Zdroj: Reuters

Podle ekonoma ČSOB Jana Bureše začíná být situace ve španělském bankovním sektoru kritická. Bude potřebovat finanční injekci až 100 miliard eur.

„Španělsko je o poznání větší ekonomikou než předešlí žadatelé o pomoc. Nebude však žádat o plný balík pomoci pro celé nahrazení vlastního financování trhu. Bude chtít pravděpodobně peníze pouze pro svůj bankovní sektor,“ řekl Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve španělských bankách hovořil hlavní ekonom Patria Finance David Marek

Státní rozpočet má totiž země více méně pod kontrolou. I tak ale podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka pomoc komplikuje hned několik překážek: "Jsou to potíže technické, politické i to, že ještě není znám rozsah problému, který banky mají."

Jan Bureš vysvětlil, že španělským bankám se kompletně zavírá přístup na trhy, proto potřebuje odepsat nadhodnocená aktiva ve svých financích.

„Dokud nebudou mít dostatek kapitálu, nebudou to moci udělat, protože by se mohly dostat do insolvence," dodal Bureš.

Vláda žádost o pomoc zatím popírá

Španělská vláda prý již nemá jinou možnost, než rozkrýt skutečný stav bankovního sektoru a dočerpat do něj potřebný kapitál.

Vláda však informace o žádosti o finační podpoře zatím popírala s tím, že ještě ani není přibližně známa částka potřebná na záchranu. Možnost, že by měli Španělé požádat o pomoc, už ale připustil také viceprezident Evropské centrální banky Vitor Constacio.

Podle evropských lídrů musí být Španělsko zabezpečeno dřív, než se uskuteční řecké parlamentní volby, které by mohly podkopat důvěryhodnost eura. O ekonomické situaci Španělska mají jednat ministři financí zemí eurozóny v sobotu odpoledne prostřednictvím telekonference.

Jaromír Marek, Tomáš Medek, Silvie Třeslínová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme