Španělský parlament reformu pracovního trhu schválil

Španělsko bude reformovat pracovní trh. Poslanci definitivně schválili zákon, kterým chtějí zpružnit tamější pracovní trh a zajistit větší konkurenceschopnost. Na připravované reformy reaguje světový obchod. Španělské dluhopisy se teď prodávají mnohem lépe než portugalské či irské. Podle analytiků je za tím důvěra zahraničních investorů, kteří věří, že Španělsko jako jedna z mála ohrožených zemí úspěšně provede klíčové reformy a podaří se mu stabilizovat veřejné rozpočty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Luis Zapatero

José Luis Zapatero | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Poté, co se položil stavební průmysl, který byl motorem španělské ekonomiky, se země stále zmítá v problémech, z nichž je tím nejvýraznějším dvacetiprocentní nezaměstnanost. Nedaří se ji však snížit. Navíc stále přetrvává problém krátkodobých pracovních smluv a zaměstnání načerno. Přibývá též nezaměstnaných mladých lidí, kterým se nedaří uplatnit se po studiu. Tisícům Španělů navíc končí podpory po ztrátě zaměstnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánované reformě pracovního trhu informuje ze Španělska zpravodajka Lubica Zlochová

Jedním z klíčových elementů je ulehčit podnikatelům kontraktaci pracovníků tím, že se zvýhodní například podmínky při rozvázání pracovního poměru. Reformami se zároveň umožní podnikatelům větší flexibilita při přesunech zaměstnanců; tedy i do jiných pracovních zařazení v rámci podniku. Zaměstnanec by nepřišel o práci, mohl by si ji udržet zákonem.

Zákon myslí i na problematiku odstupného propuštěným zaměstnancům. Pokud bude podnik v deficitu a bude mít ztráty, má propouštět, ale také zachovat pracovníkům co nejlepší podmínky. Ti, kteří zůstanou bez práce více jak třicet dní, nastoupí do kurzů. Například na tuto změnu se klade velký důraz, dosud totiž platilo až sto dní. Podle vlády bude trvat několik měsíců, než si zaměstnanci i zaměstnavatelé zvyknou.

Odborům se reforma nelíbí

Na reformu pozitivně reagují zahraniční investoři, naopak domácí odbory už tak nadšené nejsou a chystají stávku. Ta hlavní proběhne 29. září. Syndikáty požadují, aby vláda pracovní reformu stáhla nebo alespoň modifikovala.

Včera manifestovalo v Madridu více jak 15 tisíc lidí proti premiéru Zapaterovi a žádali jeho demisi. Odborům se nyní zdá jako jediná možná alternativa pravicová lidová strana, která je pro ně tradičně neakceptovatelná.

José Luis Zappatero si vysloužil kritiku hlavně za to, že jeho socialistická strana, která v minulosti prosadila mnoho pozitivních zákonů v sociálním poli nebo genderové rovnosti, se reformou otočila více doprava. Někteří říkají, že reforma je příliš silná ke slabým, tedy zaměstnancům, a příliš slabá k silným, zaměstnavatelům. Tvrdí, že premiér nadbíhá bankám a finančním trhům a že za krizi mají platit ne ti, kteří mají nejvíc, ale ti, kteří mají nejméně.

Ľubica Zlochová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme