Španělský parlament rozhoduje o reformách pracovního trhu, pravděpodobně je schválí

Španělský parlament by měl dnes hlasovat o vládním návrhu reforem trhu práce. V zemi je dvacetiprocentní nezaměstnanost a vládní opatření by to měla změnit. Opoziční lidovci oznámili, že se hlasování zdrží, takže menšinová socialistická vláda by tak měla mít dostatek hlasů k prosazení reformy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palacio Real, královský palác, Madrid

Palacio Real, královský palác, Madrid | Foto: Fotobanka stock.xchng, Pierre Benker

„Komplikace asi nenastanou. Většina stran se dohodla, že nebude dělat problémy. Některé malé strany budou sice hlasovat proti zákonu, ale jsou to malé levicové strany a ty nemohou ovlivnit výsledek. Takže ten nový zákon stoprocentně projde,“ uvedl na Rádiu Česko Carlos Peňaranda ze španělské redakce Českého rozhlasu 7.

Vláda socialistického premiéra Josého Zapatera chce reformami podpořit zaměstnanost, chce motivovat firmy, aby přijímaly nové zaměstnance, což by mělo přispět ke zlepšení výkonnosti ekonomiky. Podle redaktora ale o tom lze polemizovat, protože reforma se podle něj bude snažit o změnu struktury práce ve Španělsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělský parlament rozhoduje o reformách pracovního trhu. Hostem Rádia Česko by Carlos Ferrer ze španělské redakce ČRo 7.

„V současnosti je 30 procent zaměstnaneckých smluv na dobu neurčitou a záměrem reformy je, aby se to zredukovalo, aby nové smlouvy byly na dobu určitou. Opatření mají také snížit náklady na propouštění zaměstnanců - stát bude také spolufinancovat výpovědi. A to odbory také nejvíce kritizují,“ přiblížil Peňaranda.

V současnosti je pětina Španělů bez práce. Podle redaktora vláda počítá s tím, že reforma nezaměstnanost zredukuje, že za rok nebo rok a půl se vytvoří přes dva miliony nových pracovních míst. Někteří španělští ekonomové, ale tento optimismus podle něj nesdílejí.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme