Špatná ekonomická situace může prodražit český dluh o miliardy

Problémy Evropy zdražují český dluh, oproti minulým předpokladům budou na krytí českého dluhu potřeba další miliardy korun. Podle odborníků to bude nejméně deset miliard korun, se kterými náš stát nepočítal. Ačkoli ještě nedávno investoři považovali Česko za bezpečnou zemi, celosvětová nejistota okolo zadlužených zemí Evropy je přiměla změnit názor. Splácení našich dluhů se nám dost prodraží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

„Splátky se mohou ještě více prodražit. Záleží to na několika věcech. Jsou to úrokové sazby, které jdou pochopitelně v době nervozity nahoru. Druhým problémem je, že pokud státy potřebují více peněz na financování svého dluhu nebo svých výdajů, opět to způsobuje růst úrokových sazeb. Může se stát, že si státy budou půjčovat natolik, že to vyžene úrokové sazby do výšin a podniky potom budou mít potíže financovat svoje výdaje,“ říká ekonom a analytik Tomáš Sedláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnosti prodražení českého státního dluhu v důsledku zvyšování úrokových měr mluvil na Rádiu Česko ekonom a analytik Tomáš Sedláček.

„Jen na úrocích platí Česká republika ročně kolem padesáti miliard korun. A to ne za splátky dluhu, jen za úroky,“ pokračuje Sedláček.

Existuje však ještě jeden důvod proč bude muset stát sáhnout hlouběji do kapsy. Česko totiž s vydáváním dluhopisů údajně příliš dlouho otálí a podle plánu jich většinu vydá až v druhém pololetí. Je tedy možné, že investoři vědí, že stát bude muset tak jako tak tyto dluhopisy vydat, a požadují proto vyšší výnos.

„Stát jakýsi prostor k pohybu má. Může si půjčit v Evropě nebo u tuzemských bank. Úrokové sazby se mohou za půl roku zase uklidnit. Stát tady ale není od toho, aby spekuloval na trhu. Stát je tady proto, aby co možná nejlépe hospodařil s veřejnými zdroji,“ dodává Sedláček.

Ladislav Henek, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme