Špatná situace řecké ekonomiky neovlivní přijetí eura v ČR, řekl Sobotka

Případný bankrot Řecka nebude mít vliv na přijetí eura v České republice. Ekonomická situace Řeků nesouvisí podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD s připraveností Česka na vstup do eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Pokud Řecko zkrachuje, nebude to mít podle premiéra Sobotky na tuzemskou ekonomiku velký vliv:

„Ukazuje se, že naše ekonomika s řeckou příliš propojena není. Směřuje tam méně než jedno procento našeho exportu. Nejsou tady naštěstí propojeny ani finanční a bankovní soustavy České republiky a Řecka. A je tady poměrně málo investic z České republiky, které by směřovaly do řecké ekonomiky."

Sobotka dodal, že nepřímý vliv řeckého bankrotu by souvisel s kurzem eura:

„Pokud by přirozeně pád Řecka oslabil euro, tak to bude posilovat tendence na posilování koruny a bude to výzva pro Českou národní banku, která deklarovala, že udrží kurz koruny v určitém koridoru.“

„Dopad tak může být nepřímý a může se projevit prostřednictvím měny - o kolik a na jak dlouho euro oslabí v případě, že se nepodaří stabilizovat Řecko v eurozóně a Řecko dříve nebo později eurozónu opustí,“ dodal Sobotka.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme