SPD: Banky svým přístupem zhoršují ekonomickou krizi

Banky svým přístupem údajně zhoršují dopady ekonomické krize na české firmy. Tvrdí to Svaz průmyslu a dopravy. Úvěry pro podnikatele stále zdražují, přestože Česká národní banka úrokové sazby v ekonomice prudce snížila. Navíc se zpřísňují podmínky pro získání úvěrů. Některé podniky přišly i o předem schválené půjčky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Banky tak tím, že nepouštějí peníze do oběhu krizi dále zhoršují, říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl: "Jestliže ani zdravý podnik nedostane přiměřené provozní financování za přiměřené peníze, tak se pochopitelně dostane do situace, kdy se jeho náklady výrazně zvýší, a kdy bude jeho situace podstatně horší. Podle nás není přiměřené to, aby banka zvedla o 80 až 100 procent najednou úroky na provozní úvěry. K tomu ty důvody nejsou, vezmu-li v úvahu, že naše banky jsou zdravé.

Podle šéfa bankovní asociace Jiřího Kunerta banky musejí zvyšovat ceny úvěrů pro podnikatele, protože v době ochlazení ekonomiky stouplo riziko.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme