Tisícikoruna s kolkem z roku 1993. Národní banka vydá speciální bankovku k 30. výročí rozdělení měny

Investicí, která může ochránit vaše peníze před inflací, je zlato nebo speciální mince a bankovky. Sběratelé v nich mají uloženy miliony korun. Jednu takovou bankovku vydá v omezeném nákladu i Česká národní banka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální bankovka vydaná Českou národní bankou k výročí rozdělení české a slovenské měny

Speciální bankovka vydaná Českou národní bankou k výročí rozdělení české a slovenské měny | Zdroj: Profimedia

Česká národní banka vydá bankovku v únoru k příležitosti rozdělení české a slovenské měny. Barvou i velikostí bude vypadat skoro jako obyčejná tisícikoruna.

„Na její lícní straně je takzvaný přítisk. Jedná se o drobné tiskové prvky při levém okraji na takzvaném kuponu a tvoří je jednak výroční logo České národní banky a vedle toho je vytištěný bankovkový kolek, kterým se v roce 1993 kolkovaly československé bankovky,“ popisuje Jaroslav Moravec z České národní banky.

Centrální banka těchto tisícikorun vydá 200 tisíc kusů. Přesnou hodnotu, kterou by mohly v budoucnu mít, si netroufají odhadovat ani oslovení sběratelé. U takových počinů jde ale zpravidla o sběratelský zážitek, ne o zbohatnutí.

Jako příklad zhodnocení ale může posloužit podobná emise z roku 2019. Tehdy Česká národní banka vydala 200 tisíc kusů speciálních stokorun s přítiskem. Jejich cena na sběratelském trhu se od té doby až zdesetinásobila.

ČNB musí dělat víc. Vysoká inflace tu jinak bude dalších 10 let, varuje ekonom Havránek

Číst článek

„Jsou celkem oblíbené, teď je začali sbírat na série. Je tam 28 sérií, takže všichni kompletují celou řadu. Bankovka se z nominále 100 korun vyšplhala někam k tisíci korunám, čas od času se stane, že se na aukci prodá série za třeba 10 tisíc korun,“ říká Aleš Kohout z České numismatické společnosti.

Bankovka bude i součástí soustavy zákonných platidel, lidé s ní tedy budou smět i platit. 

Na trhu jsou nejcennější bankovky z první republiky. „Nejoblíbenější jsou státovky z roku 1919, které jsou ty nejvzácnější. Tam jsme prodali pětitisícovku za 15 milionů korun, což je stále nejdražší bankovka na území Československa,“ popisuje Kohout. 

Známou ceněnou klasikou je také dvousetkoruna z roku 1993. Na ní se díky chybě při tisku objevil chybný ochranný proužek s nápisem Republique du Zaire. Do oběhu se dostala řadou omylů v první polovině 90. let. Sběratelé za ni, pokud je neporušen a bankovka nezohýbaná, dnes zaplatí klidně i 600 tisíc korun.

Jan Bílek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme