Spekulace o restrukturalizaci dluhu Řecka sráží evropskou měnu

Společná evropská měna kvůli narůstajícím obavám z evropské dluhové krize ztrácí. V noci na dnešek vůči dolaru propadla na bezmála dvoutýdenní minimum. Vůči jenu šlo o nejnižší úroveň za poslední tři týdny. Trhy znervóznily informace o restrukturalizaci řeckého dluhu, možné problémy se záchranným balíčkem pro Portugalsko a spekulace o případném rozšíření krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Georgios Papaconstantinou

Řecký ministr financí Georgios Papaconstantinou | Zdroj: Reuters

Řecko i nadále spekulace o tom, že by nezvládalo splácet své dluhy, odmítá. Stále více hlasů nicméně tvrdí, že nakonec některé půjčky nesplatí a nebo nesplatí včas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Řecka a případné restrukturalizaci jeho dluhu mluvil ve Světě o osmé ekonom Luděk Niedermayer

Řekům už se podařilo vyjednat prodloužení splatnosti půjček a snížení úrokových sazeb s Evropskou unií, v případě soukromých věřitelů to ale bude mít obtížné, upozorňuje ředitel konzultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer:

„Proti nemnoha případům státních bankrotů v posledních desítkách let, kdy to bylo Rusko a Argentina, je Řecko mnohem bohatší ekonomika, tudíž se dá očekávat že věřitelé nebudou ochotni Řecku v nějakém velkém rozsahu dluhy odpustit. To do značné míry komplikuje úvahy řecké vlády, které nepochybně probíhají skrytě, zda-li se tou cestou vydat, či ne."

V této souvislosti se objevují úvahy, že pokud by k restrukturalizaci řeckého dluhu skutečně došlo, mohlo by to mít i psychologický dopad na důvěru v eurozónu. Například analytik londýnské CreditSights David Watts tvrdí, že by spustila krizi ve Španělsku.

Podle Niedermayera je ovšem Řecko zvláštním případem, který se vymyká problémům dalších evropských zemí jako třeba Portugalsko nebo Irsko.

„Každá vláda v Evropě, ale i ve světě je závislé na přízni finančních trhů, čili jakékoliv znejistění je velký problém. Nicméně Řecko kombinuje jak velmi vysokou úroveň státního dluhu, tak velmi problematickou a slabou domácí ekonomiku. Z tohoto hlediska je Řecko opravdu případ, který se hodně vymyká,“ míní Niedermayer.

Situace Irska, jehož problémy se rovněž stupňují, je podle Niedermayera lepší v tom, že obrovský nárůst dluhu je spojený s bankovní krizí, zatímco ekonomika byla před krizí nadprůměrně výkonná.

„Pokud nebyla tato výkonnost založena na nějakých neudržitelných faktorech, tak si myslím, že při úrovni dluhu kolem sta procent HDP to Irsko může s relativně malými problémy zvládnout,“ dodal Niedermayer.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme