Spekulace o výměně šéfky Českého statistického úřadu

Kontrola ministerstva financí nenašla odpovědnost za zkreslení obchodní bilance na straně celníků. Český statistický úřad v polovině ledna šokoval trh, když zveřejnil rozsáhlou opravu údajů o loňském zahraničním obchodu. Statistici se hájí tím, že chybu převzali z evidence Generálního ředitelství cel. Objevují se spekulace o výměně šéfky Úřadu Marie Bohaté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marie Bohatá

Marie Bohatá | Foto: Petra Mášová

Jak tvrdí Česká tisková kancelář s odvoláním na zdroj blízký vládě, který si nepřál být jmenován, o nástupci je prý už rozhodnuto. Novým šéfem statistického úřadu by se měl podle této informace stát jeho bývalý místopředseda Jan Fischer. Na Fischerovi, kterého právě Bohatá odvolala před dvěma lety z funkce, se už údajně shodly všechny strany vládní koalice.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář ale prohlásil, že o žádné takové dohodě neví. Pro Český rozhlas poznamenal, že z diskuse vlády pouze vyplynulo, že většina jejích členů spatřuje pochybení na straně Českého statistického úřadu.

Marie Bohatá stále trvá na rozhodnutí nerezignovat. Funkci je připravena dát dobrovolně k dispozici pouze v případě, že pochybení úřadu prokáže nynější audit Eurostatu. Výsledky kontroly na ČSÚ má Evropský statistický úřad oznámit zítra dopoledne.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme