Spekulanti útočí na euro, vsadili miliardy dolarů na oslabení

Spekulanti na burzách vsadili miliardy dolarů na oslabení eura. Objem takzvaných krátkých pozic, tedy sázek na další pokles kurzu eura, vystoupil na 7,5 miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Tolik peněz obchodníci a hedgeové fondy na pokles jednotlivé měny ještě nikdy v historii nevsadili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spekulacích proti evropské měně hovořil v pořadu Stalo se dnes ekonom České spořitelny Petr Zahradník

Podle listu Financial Times, který se opírá o záznamy chicagské obchodní burzy, investoři zvýšili objem sázek na oslabení kurzu eura na nový rekord až v posledním týdnu.

Reagovali tak zřejmě na rostoucí nervozitu finančních trhů z toho, že se problémy zadluženého Řecka rozšíří i na další země eurozóny, jako je Španělsko, Portugalsko nebo Itálie.

Španělská ministryně financí Elena Salgado se už odhodlala k neobvyklému kroku, když se v Londýně osobně setkala s držiteli dluhopisů španělské vlády a snažila se zmírnit jejich obavy.

Euro zatím posiluje

Euro dnes ale posilovalo. Dělo se tak v důsledku zpráv, že se představitelé zemí eurozóny dohodli na pomoci Řecku. Organizace této pomoci se ujala německá vláda.

Podle ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka přesto obchodníci mohou na sázce proti evropské měně vydělat.

"Je otázka, na jak dlouhou dobu je pozice uzavřená. Pokud je uzavřená na měsíc nebo delší dobu, tak si myslím, že spekulanti spíše předvídají další pokles kurzu eura vůči dolaru, opírající se o faktory jako nejistota v rámci eurozóny, slabá fiskální pozice, ale i oživení americké ekonomiky vůči ekonomice evropské," uvedl Zahradník.

Záruka německé vlády podle něj může vést k uklidnění momentální rozjitřené situace, jak ale dodal, problémy Řecka zůstávají hluboké.

"Řecko bude muset aplikovat poměrně vážná opatření zejména výdajové straně rozpočtu, která budou bolet, a to za něj Německo neudělá. Německo možná učiní to, že třeba přislíbí odkup části emitovaných státních dluhopisů, ale domácí úkol si bude muset Řecko odpracovat samo," podotkl Zahradník.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme