Špičkoví evropští manažeři vydělávají stále více. Bez ohledu na krizi

Vrcholným manažerům v Evropě i v loni rostly odměny. Po kritice vysokých platů generálních ředitelů ovšem firmy přidávaly hlavně členům nejvyššího vedení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

500 euro pomůže k návratu domů

500 euro pomůže k návratu domů | Foto: dreamstime.com

Vrcholným manažerům evropských firem loni vzrostly celkové platy v průměru téměř o 7 procent. Vyplývá to ze studie odměňování seniorních manažerů, kterou pravidelně zpracovává globální poradenská společnost Hay Group.

Průměrný plat seniorních manažerů totiž loni v Evropě vzrostl o 2,5 procenta, což je menší růst než inflace. Ovšem stále více firem zavádí dlouhodobé motivační programy a zároveň zvyšuje hodnotu těchto programů. Proto vzrostly odměny o téměř 7 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucích příjmech vrcholných manažerů v Evropě mluvila Jitka Hanžlová

Po kritice veřejnosti zůstalo i loni utlumené zvyšování platů generálních ředitelů podniků. Polepšili si ale právě senior manažeři. Tedy služebně starší členové nejvyššího vedení firem, většinou s mnohaletou praxí.

Pro představu: průměrná celková přímá roční odměna generálních ředitelů těsně přesáhla tři miliony eur, tedy asi 80 milionů korun. Průměr pro ostatní výkonné manažery byl jeden a půl milionu eur - čili asi 40 milionů korun.

Tyto údaje jsou průměrné, existují rozdíly mezi jednotlivými zeměmi nebo mezi odvětvími.

Podle studie vedou pořadí zemí s nejvyššími odměnami pro manažery Španělsko a Švýcarsko. Naopak severské země drží odměny šéfů nejvíc na uzdě.

Na špičce odměn je farmaceutický průmysl a pojišťovnictví

Pokud jde o jednotlivá odvětví, nejlépe stále platí farmaceutický průmysl. Ale nejvyšší růst celkových mezd byl v sektoru pojišťoven a komunálních služeb. A také v energetice. Tam se celková hodnota odměn zvýšila o 10,5 procenta.

Naopak v odvětvích, která nejvíce postihla krize, nebo recese - tedy v bankovnictví a v automobilovém průmyslu - průměrné odměny šéfů klesaly.

Kancelář, pracovní deska, kalkulačka, diář, tužky | Foto: Comstock Images

Přitom právě jedna francouzská automobilka v posledních dnech hodně rozjitřila veřejné mínění, když se ukázalo, jakou penzi si přichystala pro svého generálního ředitele.

Phillipe Varin má odejít příští rok z vedení PSA Peugeot Citroën. Bude ale dostávat rentu. A na tu si automobilka, která je v těžkých finančních problémech, připravila 21 milionů eur - tedy 574 milionů korun.

Ředitel přitom odejde tři roky před vypršením své původní smlouvy. Od automobilky bude dostávat penzi v přepočtu 8 milionů a 400 tisíc korun ročně. A to po zdanění. Měl by ji dostávat dalších 25 let. Teď je mu jednašedesát.

To hodně rozzlobilo odboráře a také francouzskou vládu. Ta dokonce automobilku vyzvala, aby své rozhodnutí přehodnotila. Automobilka se totiž potácí v problémech už několik let, dostala státní záruku a nedávno oznámila, že propustí 10 tisíc zaměstnanců.

V této souvislosti zdůvodnění, že generální ředitel Varin nedostane odstupné a poslední dva roky bral menší plat, zřejmě nestačí k uklidnění francouzské veřejnosti.

Pracovní porada | Foto: Comstock Images

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme