Špidla: Česko nebude potřebovat omezení pohybu pracovních sil

Nejdiskutovanějším tématem Mezinárodní konference pořádané Rotary klubem Praha se stala diskuse o volném pohybu osob v rámci Evropské unie. Podle Vladimíra Špidly nebude v této souvislosti zapotřebí žádný zvláštní režim pro Českou republiku v rámci přechodného období při našem vstupu do Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na druhé straně je přestup do Evropské unie složitou záležitostí, protože u omezení volného pohybu pracovních sil není uvnitř EU názorová jednota.

Špidla však připustil, že volný pohyb osob mohou ovlivnit různé mzdové hladiny v jednotlivých státech Evropy. Ekonomické faktory mají podle něj vliv na migrační potenciál mnohem nižší a my se rychle dostaneme ne sice k vyrovnání mezd, ale na minimální hranici, kdy tlak na migraci odeznívá.

Tvrdá migrační politika vůči východní Evropě by mohla České republice pomoci v zapojení do volného pohybu osob v rámci Evropské unie. Prohlásil to Jan Šula, předseda České strany národně sociální po její programové konferenci. Tato strana apeluje především na ochranu národních zájmů v rámci při vyjednávání s Unií.

Podle Šuly by tvrdou migrační politikou ubylo českých nezaměstnaných na úkor dělníků z východu. Šula navíc dodal, že bude zapotřebí vytvořit především ekonomické podmínky pro to, aby se zvýšila kupní síla našich občanů. Ta nyní dělá asi 25 procent kupní síly v Evropské unii a dokud nedosáhneme 50 procent, mohla by být migrační vlna za lepším výdělkem velká, což by mohl být problém i pro Evropskou unii. Myslí si ale, že by to mohl být problém i pro český trh pracovní síly.

Markéta Kaclová, Vladimír Hrubý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme