Spinnery, kabelky, peněženky. Celníci na pražském letišti zajistili padělky zboží za více než 41 milionů

Celníci na pražském letišti zadrželi na konci července padělky oblečení, bot i oblíbené hračky fidget spinner za více než 41 milionů korun. Balíky s padělaným zbožím putovaly z Číny a Turecka do zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celníci zabavili padělky populárních fidget spinnerů se značkou Hello Kitty

Celníci zabavili padělky populárních fidget spinnerů se značkou Hello Kitty | Zdroj: Celní správa

V zabavené zásilce byly tisíce kusů módního oblečení - třeba spodního prádla, pásků, bot, kabelek, peněženek nebo šál. Nejčastěji měly tyto padělky na sobě značky Adidas, Burberry, Calvin Klein nebo třeba Kenzo a Luis Vuitton.

V další zásilce, kterou celníci na pražském letišti zabavili, byly dětmi oblíbené spinnery, které na sobě měly značku Hellou Kitty. Šlo o dvě stovky kusů.

Zboží zadrželi celníci na pražském letišti, konkrétně v cargo terminálu. Všechny odhalené padělky Celní správa letiště Ruzyně zabavila a čeká teď na vyjádření majitelů ochranných známek, co bude s padělky dál. S největší pravděpodobností ale budou zničeny ve spalovně.

U padělaných výrobků letos podle České obchodní inspekce převažují ochranné známky Adidas, Durex a Pokémoni. | Zdroj: Celní správa

Padělky se ale do České republiky nedostávají jen nákladní dopravou. Celníci mají na letišti zkušenosti i s jednotlivci, kteří si přivážejí pár kousků.

„Zachytáváme zboží i pro fyzické osoby, které si objednávají třeba mobilní telefony, jedná se o padělek a majitel ochranné známky si nepřeje, byť je to pro fyzickou osobu, která to má pro svou vlastní potřebu, aby ani tento jeden jediný telefon byl uvolněn do volného oběhu. Může to mít buď v kufru, nebo si to nechá poslat zásilkou, to znamená, že si to objedná přes internetový e-shop,“ řekla Radiožurnálu mluvčí Celní úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

Celkem Celní úřad Ruzyně odhalil jen v letošním roce 286 případů padělků. Pokud by zboží bylo originální, mělo by hodnotu 160 milionů korun.

Mezi zabavenými padělky byly také peněženky známých světových značek. | Zdroj: Celní správa

Na padělky se ale nezaměřuje jen celní správa. Kontroluje je třeba i Česká obchodní inspekce. Ta v 1. čtvrtletí 2017 provedla 490 kontrol, padělky objevila ve 303 případech. Inspektoři zabavili přes šest tisíc kusů zboží v celkové prodejní hodnotě přesahující 16 milionů korun.

„Česká obchodní inspekce pravomocně uložila od 1. ledna letošního roku do konce března pokuty za 3,5 milionu korun. Jednalo se o 437 pokut. Ve stejném období stejného roku byly pokuty za 2,7 milionu,“ popsal mluvčí Jiří Fröhlich. U padělaných výrobků převažovaly ochranné známky Adidas, Durex a Pokémon.

V zabavené zásilce byly tisíce kusů módního oblečení - třeba spodního prádla, pásků, bot, kabelek, peněženek nebo šál. Nejčastěji měly tyto padělky na sobě značky Adidas, Burberry, Calvin Klein nebo třeba Kenzo a Luis Vuitton. | Zdroj: Celní správa

Podle mluvčí Generálního ředitelství cel Hany Prudičové padělatelé přišli na nové způsoby. Obchodníci objednají zboží přímo z Číny, Hongkongu nebo ze Singapuru, které se pak přešívá a upravuje v České republice.

Celníci loni zabavili padělané zboží za víc než 600 milionů korun. Nejčastěji šlo o boty a oblečení, parfémy, hry nebo elektroniku. Většinu napodobenin zadrželi v obchodech a na tržnicích, zbytek v zásilkách z e-shopů. Téměř veškeré zabavené zboží čeká likvidace.

Balíky s padělaným zbožím putovaly z Číny a Turecka do zemí Evropské unie. | Zdroj: Celní správa

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme