Spojené státy budou mít nejvyšší schodek v historii

Rozpočtový schodek Spojených států amerických dosáhne letos rekordní výše. Informují o tom Bílý dům i Kongres. Podle předběžných údajů se nejbohatší země na světě zadluží víc než 1 a půl bilionem dolarů. Tak velký deficit USA zatím nikdy v historii nezaznamenaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Daňové výnosy dramaticky klesají, výdaje vlády po nástupu Baracka Obamy naopak rostlou. Výsledkem bude letos podle odhadů vládních a kongresových odborníků deficit ve výši asi 1,6 bilionu dolarů, tedy v přepočtu asi 26,5 bilionu korun. To je přes 11 procent hrubého domácího produktu.

Dosavadní rekordní schodek 459 miliard dolarů tak bude překonaný víc než trojnásobně. Kongres a vláda se mírně liší v odhadech rychlosti zadlužování v příštích letech. Shodují se ale v tom, že americká vláda bude i dál hospodařit s deficitem a v letech 2010 - 19 nashromáždí dluh ve výši 7 až 9 bilionů dolarů, tedy 126 až 238,5 bilionu korun, což je 34 let produkce celé české ekonomiky při současném tempu.

Americký státní dluh se tak za deset let podle nového odhadu vlády z dosavadní úrovně 11,7 bilionu dolarů zhruba zdvojnásobí. Vystoupí tak asi na 75 procent hrubého domácího produktu Spojených států.

Prudký nárůst deficitu a dluhu může ohrozit rozmáchlé plány prezidenta Baracka Obamy na další stimulaci ekonomiky nebo zvyšování vládních výdajů na sociální programy. Zejména může potopit nákladnou reformu zdravotnictví, která by mohla během deseti let stát nejméně bilion dolarů navíc.

Přečtěte si také:
Šéf MMF varoval před sváry na summitu zemí G20 v Londýně
Propad americké ekonomiky se zmírňuje
Americký Kongres schválil ekonomický stimulační balík
Šéf americké centrální banky: ekonomika USA má nejhorší za sebou

Vít Pohanka, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme