Nová americká cla na čínské zboží začala platit. Jednání podle Trumpa budou pokračovat, neřekl kdy

Spojené státy začaly minutu po půlnoci místního času (06:01 SELČ) uplatňovat na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) clo 25 procent místo dosavadních 10. Čína vyslovila nad růstem politování a pohrozila odvetnými kroky. Ve Washingtonu pokračovala jednání, ještě před polednem místního času ale skončilo. Prezident Donald Trump je označil za upřímná a potvrdil, že budou pokračovat. Cla je prý možné i zrušit.

Washington (Aktualizováno: 21:57 10. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodních jednání se zúčastnili čínský vicepremiér Liou Che (napravo), americký ministr financí Steven Mnuchin (uprostřed) a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer.

Obchodních jednání se zúčastnili čínský vicepremiér Liou Che (napravo), americký ministr financí Steven Mnuchin (uprostřed) a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. | Foto: Andy Wong | Zdroj: Reuters

„V posledních dvou dnech vedly Spojené státy a Čína upřímná a konstruktivní jednání o obchodních vztazích mezi oběma zeměmi. Vztah mezi (čínským) prezidentem Si Ťin-pchingem a mnou zůstává velmi silný,“ napsal Trump na twitteru a dodal, že rozhovory budou pokračovat. O žádném datu se ale nezmínil.

Rád ponechám cla na čínské zboží, prohlásil Trump. Jednání s delegací z Pekingu mezitím pokračují

Číst článek

„Spojené státy mezitím zavedly na čínské zboží cla, která mohou, ale nemusejí být zrušena v závislosti na tom, co se stane s ohledem na další jednání,“ pokračoval Trump.

Akciové trhy na Trumpovy tweety s hodnocením obchodních jednání zareagovaly s úlevou. Během dne hlavní indexy oslabovaly, i když ztráty nebyly nijak výrazné. Po prezidentových tweetech indexy zamířily vzhůru a krátce před koncem obchodování byly v mírném zisku.

Trump ještě před pátečními rozhovory na twitteru napsal, že s dojednáním obchodní smlouvy s Čínou „rozhodně nespěchá“. Americká ekonomika podle prezidenta vydělá daleko víc na clech, než na jakékoli smlouvě.

„Cla naší zemi přinesou DALEKO VÍC prospěchu, než i ta nejúžasnější smlouva tradičního druhu,“ napsal Trump.

Over the course of the past two days, the United States and China have held candid and constructive conversations on the status of the trade relationship between both countries. The relationship between President Xi and myself remains a very strong one, and conversations....

21:14 – 10. 05. 2019

8902 55009

Čínská reakce na páteční Trumpovo oznámení o zvýšení cel byla vcelku umírněná, napsal list The New York Times. Peking nedal nijak najevo, kdy a jak na krok Washingtonu odpoví. Ani čínská státem kontrolovaná média dnes nevyzvala k dramatickým protiakcím, jakými by například byl bojkot amerického zboží, upozornil list.

Ve Washingtonu mezitím o nové obchodní smlouvě jednali americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, ministr financí Steven Mnuchin a čínský zmocněnec Liou Che. „Byla to konstruktivní diskuse, to je vše, co mohu prohlásit,“ řekl novinářům Mnuchin po půldruhahodinové besedě. Dodal, že rozhovory pro pátek skončily.

‚Jednání nezkrachovalo‘

Šéf čínského státního deníku Global Times Chu Si-ťin krátce po skončení rozhovorů na twitteru napsal, že páteční závěr jednání není definitivní.

„Dozvěděl jsem se z autoritativních zdrojů, že čínsko-americké obchodní jednání nezkrachovalo. Obě strany jednání považují za konstruktivní a budou v konzultacích pokračovat. Dohodly se, že se v budoucnu znovu setkají v Pekingu,“ napsal Chu, aniž se zmínil o konkrétním datu.

Televize CNN ve čtvrtek uvedla, že pokud se dvoudenní rozhovory ve Washingtonu budou vyvíjet dobře, pak Spojené státy zřejmě nová cla uplatňovat nebudou. Dnes ale CNN sdělila, že nic nenasvědčuje tomu, že by Trump chtěl zvýšení cel pozdržet. Agentura Bloomberg uvedla, že jednání přinesla pouze nepatrný pokrok.

Trump se ve čtvrtek sešel s Lighthizerem a Mnuchinem, aby spolu projednali možnosti, jak předejít neúspěšnému jednání o dohodě. Trump řekl, že Čína se snaží rozhovory sabotovat tím, že chce znovu otevřít již dohodnuté části nových ujednání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme