Spojené státy odvrátily bankrot

Sněmovna reprezentantů schválila poměrem 269 ku 161 hlasům zvýšení stropu pro státní dluh. Teď zákon míří do senátu. Hlasování má začít v 18 hodin našeho času. Žádné drama se ale už neočekává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres USA

Kongres USA | Foto: Alexandr Pícha

Vedení obou komor Kongresu tuto dohodu podporuje. Má i podporu prezidenta. Pokud by neprošla, znamenalo by to určitou revoluci v jednotlivých stranách proti jejich vlastnímu vedení.

„Já si nemyslím, že teď je ten úplně nejvhodnější čas. Co se určitě stane: někteří republikáni tu dohodu nepodpoří. A je dost možné, že někteří demokraté ji také nepodpoří. Ale budou to spíš omezenější skupinky a nakonec ten kompromis je tak udělán, aby ho dostatečný počet republikánských i demokratických zákonodárců podpořil,“ hodnotí Kryštof Kozák, odborník na americké dění z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kryštof Kozák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze hodnotí situaci v USA

Zvýšení stropu pro státní dluh bude ještě dnes posuzovat Senát. Žádné drama se ale už neočekává. Obamův podpis pod zákon lze očekávat záhy po hlasování v Senátu.

„Je to vítězství pro americký Kongres a osobně pro prezidenta Baracka Obamu. Republikánům se podařilo odstavit demokraty od zvýšení daní alespoň na nejbližší dobu, bez toho se to ale podle mě v budoucnu stejně neobejde,“ říká spolupracovník Českého rozhlasu Dušan Neumann.

Hlasování se zúčastnila také kongresmanka Gabrielle Giffordsová. Tu poprvé od kamžiku, kdy ji v lednu střelil do hlavy atentátník, mezi zákonodárci přivítal dlouhý potlesk. Drobná, nakrátko ostříhaná Giffordsová dala zákonu zelenou se slovy, že se musela hlasování zúčastnit. Nemohla prý riskovat, že by její nepřítomnost způsobila krach americké ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední chvíle před hlasováním popsal spolupracovník ČRo Dušan Neumann.mp3

„Je to skutečně statečná žena, která překonala neuvěřitelné překážky a vrátila se k hlasování v podstatě v plné síle,“ říká Neumann.

Dohoda počítá se zvýšením dluhového stropu o 2,5 bilionu dolarů a rozpočtové škrty ve stejné výši. V listopadu začne fungovat komise, která bude hledat škrty hlavně ve dvou oblastech, které tvoří podstatnou část amerického rozpočtu: ve výdajích na obranu a na sociální programy, zejména na sociální a zdravotní pojištění důchodců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.mp3

Navýšení dluhového stropu bývá rutinní záležitostí. Jen od roku 1962 k němu došlo 74krát. Teď ale hrozil téměř bankrot.

„Z mého pohledu to bylo všechno jenom o předvolebním boji. Republikáni totiž navrhovali zvýšit dluhový strop jenom mírně tak, aby se o něm znovu muselo jednat za rok, tedy těsně před volbami. To by republikánům hodně hrálo do kapsy. Z toho důvodu bylo teď jednání dramatické,“ říká ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová, podle které byl dluhový strop zvýšen jenom natolik, aby byla americká ekonomika bez problému fungovat do roku 2012:

„Za rok a něco málo tady bude opět na stole stejné jednání, jako to bylo dneska. Finanční trhy by mnohem víc upokojilo, kdyby byl dluhový strop zvýšen více, kdyby tady byla jistota, že v příštích deseti letech se nemusí stejná otázka znovu řešit.“

Čína však i nadále nabádá Washington aby ochránil její dolarové investice. Ze situace jsou také stále nervózní světové trhy, včetně čínských. Bývalý poradce čínské centrální banky varoval, že je potřeba snížit objem amerických dluhopisů v čínském portfoliu. Peking vlastní zhruba 3,2 bilionu dolarů v zahraničních rezervách, z toho téměř třetinu v dluhopisech americké vlády.

Lubica Bergmanová, Kateřina Procházková, Michaela Vydrová, Jana Uttendorfská, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme