Spojené státy omezují finanční pomoc pákistánské armádě

Washington snižuje pomoc pákistánské armádě. Letos nepošle 800 milionů dolarů, které dřív přislíbil. Podle americké vlády je to asi třetina celkové pomoci Spojených států na bezpečnost v Pákistánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova pakistánské vlády.

Budova pakistánské vlády. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„S Pákistánem máme složitý vztah. Je to země ve velmi komplikované části světa s mnoha vlastními problémy,“ vysvětluje v rozhovoru pro stanici ABC Bill Daley, personální šéf Bílého domu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profesor bostonské univerzity Igor Lukeš ve Světě o osmé.

Není žádným tajemstvím, a potvrzují to průzkumy veřejného mínění, že po zabití Usámy bin Ládina na pákistánském území se stále víc Američanů ptá, jestli je normální, aby jejich vláda dávala právě téhle zemi miliardy dolarů vojenské pomoci.

Rozhodnutí Washingtonu výrazně snížit finanční pomoc Pákistánu je zjevně výsledkem přehodnocování vztahu americké vlády k této zemi.

Podle profesora bostonské univerzity Igora Lukeše je to od Spojených států správná taktika. „Pákistán musí uslyšet, že Spojené státy nesouhlasí s tím, jak se chová nejen v boji proti extremismu, ale i o konkrétní, parciální věci,“ řekl Lukeš.

Pákistánské ozbrojené síly podle něj, přestože dostávají zhruba 2 miliardy dolarů, nepomáhají Spojeným státům v boji proti extremismu natolik, aby USA mohly předstírat, že tyto problémy neexistují.

Vít Pohanka, Martina Mašková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme