Spolana Neratovice je opět na prodej

Jediný český výrobce PVC, neratovická Spolana, je opět na prodej. Polský vlastník, společnost Anwil, která je součástí petrochemického koncernu PKN Orlen, očekává předběžné nabídky na koupi do poloviny července. Píše to polský deník Rzeczpospolita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice | Foto: Tomáš Adamec

Podle expertů by cena za všechny akcie Spolany neměla být nižší než miliarda korun. Analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič dodává, který investor má o Spolanu zřejmě největší zájem.

„Hodně se spekuluje o tom, že by to mohla koupit společnost Azotowe Tarnow, což je polský výrobce mimo jiné kaprolaktamu, což je látka, která se používá v textilním průmyslu. A právě akvizicí Spolany by tato polská společnost zvedla svoji kapacitu v tomto segmentu o 50 procent, takže tady by asi nějaká synergie byla,“ řekl Miroslav Adamkovič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Tomáše Medka o zamýšleném prodeji Spolany Neratovice v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Doplnil, že je možné, že pro Azotowe Tarnow by Spolana mohla mít větší hodnotu než pro současného vlastníka. Důvodem pro prodej české firmy podle Adamkoviče může být nespokojenost polského vlastníka s propojením aktivit Spolany a Anwilu.

Podle Marka Hatlapatky z makléřské firmy Cyrrus je teď navíc vhodný čas pro prodej chemičky.

„V současné době chemický průmysl obecně v Evropě je poměrně atraktivní. Dost možná i polská firma chce využít toho, že na trhu po dvou- až tříletém půstu, který byl zapříčiněný finanční krizí, konečně jsou kupci a prodejní cena by podle toho mohla být poměrně příznivá,“ řekl.

Kromě prodeje Spolany usiluje polský PKN Orlen také o navýšení svého podílu v českém velkoobchodu s ropnými produkty a na trhu čerpacích stanic. Jím vlastněný Unipetrol má zájem má o aktiva konkurenční státní firmy Čepro.

Tomáš Medek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme