Spolana znovu začala vyrábět chlor

Spolana obnovila výrobu chlóru, kterou kvůli hrozbě povodně na Labi v sobotu zastavila. Obnovení výroby umožnil pokles hladiny Labe, odvolání druhého stupně povodňové aktivity a dobré výsledky provedených zkoušek. Dnes odpoledne již chlór dosáhne požadovaných parametrů. To umožní také naplno rozjet výrobu PVC. Krátká a pouze částečná odstávka výroby způsobila jen minimální škody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice

Podle mluvčího Spolany Jana Martínka spuštění předcházely důkladné prověrky výrobního zařízení. "Ještě v současné době po elektrolýze, po výrobě chloru začne se postupně zvyšovat kapacita výroby na PVC, tam už byla výroba zahájena v neděli kvůli mrazu. Obávali jsme se, aby nezamrzla některá zařízení této výrobny. PVC předpokládáme, že se dostane na komerční kvalitu, přibližně zítra během dne."

Spolana začala odstavovat jednotlivé provozy v pátek večer, kdy byl pro areál firmy vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Po zkušenostech ze srpnových povodní tak firma podle mluvčího v předstihu uplatnila přísnější opatření odpovídající již třetímu stupni, tedy stavu ohrožení. V neděli zůstala v provozu pouze výrobna kaprolaktamu a vzhledem ke klesajícím teplotám se začalo s temperováním pracovním médiem v některých výrobnách, zejména v závodě PVC.

Druhý stupeň povodňové aktivity v areálu podniku odvolala společnost dnes v 7:00. V 15:00 odvolala i první, nejnižší stupeň. Spolana utrpěla vážné škody loni při výbuchu krakovací pece a především při srpnových povodních, kdy z areálu unikly také desítky tun jedovatých látek do vody i ovzduší. Celkové škody po povodních vyčíslila firma na více než jednu miliardu korun. S obnovováním výroby v zaplaveném areálu začala začátkem října a teprve v první polovině prosince mohla naplno rozjet i nejrizikovější provozy včetně výroby PVC.

Markéta Kaclová, Ladislav Pavlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme