Společné zdanění manželů motivuje v Německu k uzavírání sňatků

V Německu je společné zdanění manželů ve smyslu zákona o dani z příjmů možné a také se využívá. Podmínkou je, že oba partneři nežijí dlouhodobě odděleně. Na společném zdanění se nemusí dohodnout, nastupuje automaticky ze zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rodina

rodina

Naopak vůli zdaňovat se odděleně je třeba stvrdit písemně na finančním úřadu, nebo protokolárně. Společné zdanění manželů je ale výhodné, zejména v případě, že jeden z dvojice nepracuje nebo naopak vydělává podstatně více než druhý.

Spojením obou příjmů se tak vyhnou daňové progresi, namísto základní daňové sazby se uplatňuje tzv. tříštivá. Součet obou příjmů se tak dělí na 2 poloviny, které se teprve dále daní.

Pokud tedy manžel podniká a ročně si vydělá 100 000 a manželka je v domácnosti, ušetří touto cestou přes 8 800 eur za rok. Pokud si oba partneři vydělají po 50 000 zaplatí dohromady přes 27 300 eur ročně, a to shodně v obou daňových režimech.

Společné zvýhodněné zdanění manželů je také jistou motivací k uzavírání sňatků a zakládání rodin.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme