Společnost Apple zažalovala Nokii za okopírování patentů

Americká společnost Apple podala žalobu na Nokii. Finský výrobce mobilních telefonů prý okopíroval třináct patentů použitých na iPhonu. Nokia zase v říjnu zažalovala Apple, že zneužil při vývoji iPhonu deset jejích patentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákon

Zákon | Foto: Filip Rožánek

Světové agentury dodávají, že vzájemná žaloba takto velkých společností končí většinou oboustrannou dohodou o vzájemném využití licencí. I přesto ale obě strany zaplatí za soudní jednání milióny dolarů.

Podle Filipa Kužela, zástupce šéfredaktora serveru Mobilmania.cz, jde ze strany společnosti Apple podle všeho o obranu ve stylu ,nejlepší obrana je útok'. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor mezi firmami Apple a Nokia rozebral Filip Kužel na Rádiu Česko

"Apple s největší pravděpodobností spoléhá na to, že po tomto kroku Nokia bude chtít nějakou dohodu. Možná také spoléhá na to, že kdyby byl donucen za některé licence Nokii zaplatit, tak ty peněžní toky se vyruší tím, že Nokia zaplatí za jiné licence zase Applu," uvedl Kužel.

Vzájemné obviňování obou firem je podle něj možné považovat za začátek obchodní války, i když není vyloučeno, že oba konkurenti se nakonec dohodnou na oboustranném vyrovnání.

"Je to válka, zřejmě bude hodně ostrá, což už naznačili zástupci firmy Apple v tiskové zprávě, která doprovázela žalobu. Jeden z nich tam říká, že ,ostatní firmy s námi musí soupeřit vyvíjením svých vlastních technologií, ne jen kradením našich'. Dá se očekávat, že na sebe budou protivníci vytahovat špínu, a tenhle směr už naznačil Apple přímo v textu toho soudního spisu," řekl Filip Kužel na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme