Společnost BP hlásí ztrátový rok, přesto obnovila výplatu dividend

Třetí největší energetická společnost British Petroleum hlásí první ztrátový rok za poslední dvě desetiletí. Bezmála 41miliard vyhradila na náhradu škod spojených s loňskou havárií vrtu v Mexickém zálivu. Ztráta BP na úrovni 4,9 miliardy dolarů je nižší, než analytici čekali. Ti navíc i vzhledem k rostoucím cenám ropy předpovídají, že se firma brzy dostane do černých čísel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice BSV

Čerpací stanice BSV | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

BP obnovila výplatu dividend, které od léta nevyplácela. To znamená, že management společnosti věří v lepší budoucnost firmy.

„Dá se říct, že se společnost dostala z nejhoršího. Ve hře je sice stále ještě řada žalob, které mohou společnost stát nemalé peníze, nicméně to vypadá, že firma má nejhorší časy za sebou a podařilo se jí přečkat havárii v Mexickém zálivu,“ říká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ropa eko.mp3

Podle listu New York Times, chce prezident Obama z rozpočtu vyškrtnout 4 miliardy dotací a daňových odpustků pro ropné společnosti.

„Americká administrativa začíná hledat úspory, protože stav je z dlouhodobého hlediska neudržitelný. Pro ropné společnosti by škrty dotací znamenaly vyšší náklady,“ vysvětluje Čermák.

Cena ropy roste, reaguje i mimo jiné na neklidnou situaci v Egyptě. I když Egypt není nijak zvlášť důležitým producentem, ani exportérem ropy. Ale přeci jen investoři promítají do ceny ropy určitou rizikovou prémii.

„Obávají se, že by se protesty mohly přesunout do zemí, které jsou z hlediska těžby ropy mnohem důležitější, případně že bychom mohli být svědky výpadků dodávek přes Suezský průplav,“ dodává Čermák.

Na rostoucí cenu ropy by mohly v České republice zareagovat ceny pohonných hmot.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme