Společnost ČEZ ovládne německou uhelnou společnost Mibrag

Skupina ČEZ získá stoprocentní podíl v německé důlní společnosti Mibrag. Ta těží hnědé uhlí ve středoněmecké pánvi jižně od Lipska. Mibrag dosud patřil americkým firmám URS a NRG Energy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: www.okd.cz

Podle deníku Leipziger Volkszeitung zaplatí ČEZ za podíl v německé důlní společnosti přes 400 miliónů eur, tedy více než 11,2 miliardy korun.

V boji o ovládnutí druhé největší východoněmecké společnosti, těžící hnědé uhlí, se ČEZ prosadil proti energetickému gigantu z Bádenska-Württemberska EnBW. Na Mibrag si podle německých médií dělaly zálusk taky Vattenfall a Electrabel.

Dosavadní američtí majitelé se rozhodli úplně vyklidit pozice ve východních spolkových zemích. Společnost NRG Energy měla mít údajně problémy s německou politikou ohledně emisí oxidu uhličitého.

Mibrag bude muset jen v letošním roce dokoupit emisní povolenky v hodnotě 30 miliónů eur.

Přečtěte si také:
Moravia Energo byla vyřazena z obchodování s elektřinou
ČEZ nabízí v době krize pomoc, lidé bez práce nebudou platit zálohy
Polsko plánuje velký výprodej národního majetku
ČEZ nabízí fixní ceny elektřiny, lze platit o 4 procenta méně
Elektřina od ledna zdraží v závislosti na dodavateli o 10 a 16 procent

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme