Společnost ČEZ plánuje prodej své albánské pobočky

Energetický podnik ČEZ se podle očekávání po třech letech stahuje z Albánie. Jeho investiční projekt v podobě místní distribuční divize je ztrátový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožáry vysokého napění

Stožáry vysokého napění | Foto: ČEZ

Firma má navíc vážné spory s albánskými úřady ohledně cenových tarifů. Český energetický gigant proto hodlá albánskou divizi prodat.

„Můžu potvrdit, že skupina ČEZ zahájila proces prodeje své albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Případní zájemci tedy mohou v průběhu ledna projevit svůj zájem a poté, co obdržíme jejich nabídky nebo se nám potvrdí jejich zájem, tak se rozhodneme o dalším postupu,“ sdělila Radiožurnálu mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfredaktorka časopisu Pro Energy Milena Geussová mluví o odchodu ČEZu z Albánie ve Stalo se dnes na Radiožurnálu

Podnikání ČEZu se v Albánii zkomplikovalo poté, co státní regulátor letos zvýšil dvojnásobně výkupní ceny, které platí firma státem vlastněné elektrárenské společnosti; přitom však nepovolil ČEZu toto zdražení promítnout do svých cen pro odběratele.

Ztráta ČEZu z neúspěšné albánské operace by mohla dosáhnout až pěti miliard korun. ČEZ ale uplatní záruky Světové banky a uvažuje také o arbitrážním řízení proti Albánii.

„Na chodu ČEZu se to neprojeví, protože je to skutečně byznys případ, který nevyšel. Pokud jde o hospodářské výsledky ČEZu, tak tam se to pravděpodobně projevit musí. Přece jenom to není zas tak úplně malá částka, ale možná, že se to nějakým způsobem dožene i jinak,“ řekla šéfredaktorka časopisu Pro Energy Milena Geussová.

Ceny elektřiny podle jejích slov neúspěch ČEZu v Albánii velmi pravděpodobně neovlivní.

Jan Richter, Eva Presová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme