Společnost Groupon uvažuje o vstupu na burzu. Oceňuje se na 25 miliard dolarů

Americká společnost Groupon, která lidem nabízí na internetu slevové kupóny na zboží a služby všeho druhu uvažuje o tom, že vstoupí na burzu. Sama sebe přitom hodlá ocenit až na 25 miliard dolarů. Tím by Groupon překonal dosavadní rekord Googlu. Internetový vyhledávač byl při své přeměně ze soukromé na akciovou společnost ohodnocen na 23 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Původně měl být Groupon při vstupu na burzu oceněn v rozmezí 15 až 20 miliard dolarů. Nyní se mluví o 25 miliardách.

„Zdá se, že spousta investorů má hodně hotovosti a nebojí se připlatit za takovéto spekulativní společnosti,“ říká portfolio manažer akciového fondu společnosti Conseq Investment Management Michal Stupavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stupavský.mp3

Za poslední tři měsíce společnost Groupon zdvojnásobila počet svých uživatelů. V současné době má Groupon 70 milionů uživatelů na 500 trzích, ve více jak 45 zemích na světě.

„Potenciál dalšího růstu je enormní. Bude záviset, jak si management poradí s touto výzvou. Groupon musí mimo jiné čelit významné konkurenci, jedním z největších rivalů je společnost LivingSocial, ta možná také uvažuje o nějaké primární emisi. Asi nikdo nedokáže říci, jak se to bude vyvíjet v příštích měsících,“ myslí si Stupavský.

Cena společnosti LivingSocial, která nabízí podobné služby, se odhaduje na 2 miliardy dolarů. Groupon je momentálně lídrem. „Čím více zákazníků, tím vyšší potenciální služby a zisky,“ říká Stupavský.

Hospodářská krize nahrává společnosti Groupon, která svým členům nabízí slevové kupony v rozmezí 50 až 70 procent z ceny výrobků nebo služeb za předpokladu, že se určitý dostatek členů upíše pro jednu nabídku.

Loni v dubnu byl Groupon oceněn na 1,3 miliardy dolary. V prosinci už za něj Google nabízel 6 miliard. Od té doby Groupon zvýšil počet míst, které pokrývá, o dvě třetiny na pět set.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme