Společnost Hyundai s konečnou platností přichází do České republiky

Společnost Hyundai investuje do stavby nové automobilky v Nošovicích v Moravskoslezském kraji až jednu miliardu eur, což je přibližně 29 miliard korun. Novinářům to dnes řekl viceprezident Hyundai Motor Company Kim In-so. Továrna by měla zahájit provoz v roce 2008 a přímo zaměstná zhruba tři tisíce lidí, dalších několik tisíc lidí najde práci u dodavatelských firem a ve službách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová studie areálu automobilky

Počítačová studie areálu automobilky

"Česká republika nás přesvědčila, že je tím správným místem pro náš projekt," prohlásil viceprezident Hyundai Motor Kim In-so, podle kterého by přípravné práce na stavbě továrny měly začít v polovině letošního roku. Všechny strany se zatím shodly na finálním znění textu smlouvy a zavázaly se tak, že na něm nebudou už nic měnit. Teď je tento smluvní dokument připravený k podpisu. Ještě předtím ho ale musí schválit vláda.

"Předpokládáme, že všemi podpisy bude tato dohoda uzavřena zhruba v polovině května," řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský si také oddychl: "Jsem velmi rád, že se podařilo najít takové řešení, o kterém si troufám říct, že to není za každou cenu."

Po zahájení plného provozu by měla podle ministra Urbana nová továrna zvýšit český hrubý domácí produkt až o dvě a půl procenta a v Moravskoslezském kraji snížit nezaměstnanost o dvě procenta. "Je to velká příležitost pro dodavatele komponent do automobilky," myslí si Urban.

V rozporu s plány ministra Urbana je tvrzení serveru aktuálně.cz, podle nějž by jedním z požadavků firmy Hyundai měla být kvalitní silnice na Slovensko, protože 65 procent dílů pro výrobu automobilů se má do Nošovic vozit ze slovenské Žiliny. Tam svoji továrnu dokončuje dceřiná společnost firmy Hyundai, Kia. Co se týká úlev, může Hyundai podle Urbana počítat s přímými dotacemi 4,3 desetiny miliardy korun a daňovými úlevami.

V době, kdy u nás vrcholí jednání o investici Hyundai, provedly jihokorejské úřady razii v mateřském závodě automobilky a její dceřiné společnosti Kia Motors. Podle tamních médií vyšetřují podezření na korupci.

"Prokurátor zabavil v sídle firmy Hyundai a Kia účetní dokumenty a udělal to proto, že vyšlo najevo, že dceřiná firma Hyundai a Kia zřídila nějaký černý fond, z něhož poskytovala peníze lobbyistovi, který údajně loboval u významných vládních představitelů za zájmy této firmy. Určitě v tuto chvíli nebyl postižen nikdo z vrcholného managementu firmy, který má vliv na rozhodování o investici v České republice," řekl Českému rozhlasu velvyslanec v Soulu Tomáš Smetánka.

Také ministr průmyslu a obchodu Milan Urban potvrdil, že jej korejská strana ujistila, že se nejedná o vážný problém a prý to nijak neovlivní rozhodnutí investovat v České republice.

Alžběta Havlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme