Společnost Key Investments skončila v konkurzu

Společnost Key Investments, která spravovala stamiliony korun i pro radnice českých měst, skončila v konkurzu. Věřitelé, mezi nimi i česká města, po firmě, která se nechvalně proslavila obchody na burze, požadují stovky milionů korun. Firma už ale žádný majetek nemá. V konkurzu tak majitelé neuspějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České koruny

České koruny | Zdroj: Reuters

Většinu akcií a dluhopisů firma převedla zpátky těm, kterým je svěřovala. Problém je ale v tom, že akcie nemají valnou hodnotu.

To jen potvrzuje, že Česká národní banka udělala dobře, když firmě zakázala obchodovat na burze v roce 2010. Firma čelí několika trestním oznámením a od června letošního roku insolvenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O společnosti Key Investments, která je nyní v konkurzu, mluvil na Radiožurnálu Petr Sehnoutka

Jiný způsob likvidace společnosti než konkurz pak podle soudu ani nepřipadal v úvahu, říká mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková:

„Věřitelé ani dlužník nevyužili možnosti navrhnout reorganizaci. Soud tak v podstatě schválil rozhodnutí schůze věřitelů, která se shodla s insolventním správcem, že úpadek má být řešen konkurzem. Nyní bude na insolvenčním správci, aby zjistil všechny přihlášené pohledávky věřitelů, zpeněžil majetkovou podstatu a z jejího výnosu pak poměrně uspokojil přihlášené věřitele.“

Insolvenční správce Jiří Švihla dává dohromady seznam pohledávek. Mezi nimi je třeba pohledávka radnice Prahy 10, která se přihlásila o 217 milionů korun. Problém je ale v tom, že pan Švihla pohledávku neuznává.

Ze záznamů v insolvenčním rejstříku vyplývá, že si není jistý skutečnou hodnotou této pohledávky. Nicméně nevylučuje, že by ji časem mohl uznat.

Je zde problém v ocenění cenných papírů. Zatímco městská část před několika lety firmě svěřila přes 200 milionů korun, tak reálná hodnota akcií, která firma za tyto veřejné peníze pořídila, byla mnohem nižší, ne-li úplně bezcenná. A teď se povede spor o to, jaká je dnes reálná hodnota akcií, a tím pádem se tak i vyčíslí škoda.

Podobně je na tom radnice městské části Prahy 6. Nejde ale jen o Prahu, poškozené touto firmou se cítí i město Krásná Lípa. Kromě dalších veřejných institucí má za tímto bývalým obchodníkem třeba padesátimilionovou pohledávku Sokolovská uhelná.

Případ této firmy by navíc měla řešit i policie. Trestních oznámení na bývalé vedení firmy se sešlo hned několik.

Petr Sehnoutka, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme