Společnost KIT Digital stahuje své akcie z hlavního trhu Pražské burzy

Na hlavním trhu Pražské burzy se přestanou obchodovat akcie technologické společnosti KIT Digital. Titul se bude dál obchodovat jen na vedlejším trhu START, který je určený pro menší a začínající společnosti. Akcie KIT Digital se na něm objeví v pondělí. Analytici si ale vesměs myslí, že to může být předzvěstí konečného odchodu z Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: Marián Vojtek

Už delší dobu se akciím KIT Digital daří mnohem více na americkém trhu než v Česku. Nezájem obchodníků má podle odborníků dvě hlavní příčiny. KIT Digital totiž avizuje svůj odchod z hlavního trhu už od léta.

Analytik makléřské společnosti Cyrrus Tomáš Menčík si myslí, že pokles ceny akcií KIT Digital z posledních týdnů je odrazem neochoty investorů převádět akcie na americký trh Nasdaq i na trh Start, kde není jisté, jaká bude likvidita. Mnoha malým akcionářům tak nezbylo nic jiného, než akcie prodat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odchodu společnosti KIT Digital z hlavního trhu Pražské burzy informovala redaktorka Jitka Hanžlová

Druhý důvod vychází z historie společnosti. Zpočátku šlo o velmi slibný titul ze zajímavého sektoru. Firma ale utápěla rychle rostoucí tržby, kterých dosahovala díky dynamické expanzi, v neurčitých nákladech spojených s provizemi osobám, mnohdy zakladatelům pohlcovaných firem.

O ně se zároveň rozrůstal tým společnosti. Akcionářům tak mohla nabídnout jen pěkný růstový příběh, který ale nebyl podpořen ziskem, tedy ani výplatou dividendy.

Firma se už delší dobu zaměřuje především na americké investory. Dokonce přesunula svoji centrálu z Prahy do New Yorku. V Praze zůstalo centrum technologie a podpory vývoje produktů. KIT Digital je předním světovým poskytovatelem řešení pro správu videí prostřednictvím protokolu IP a má zákazníky ve více než 50 zemích světa.

Na burzu vstupuje Tatry mountain resorts

Společnost ve druhém čtvrtletí prohloubila čistou ztrátu na 102,6 milionu dolarů, což je asi pětkrát více než před rokem. Tržby se ale zvýšily o téměř 14 procent a překročily 50 milionů dolarů. Firma nedávno oznámila, že v rámci úspor propustí asi 300 lidí, tedy pětinu zaměstnanců.

Na Pražské burze cenných papírů působí od pondělí nová firma, slovenská společnost Tatry mountain resorts. Zatím doplácí na to, že tento týden jsou všechny obchody na Pražské burze malé. Kromě prvního dne s jejími akciemi neproběhly téměř žádné obchody. Dá se ale předpokládat, že s blížící se lyžařskou sezonou zájem malých investorů poroste.

TMR totiž nabízí akcionářům zdarma permanentky do všech svých lyžařských areálů, a to jak ve Špindlerově Mlýně, tak na Slovensku a v Polsku v Tatrách. Pro firmu je nadějné to, že cena na Pražské burze neklesla, stále se drží na úvodní výši 1085 korun za kus. Akcie KIT Digital stojí pod 45 korun za kus.

Jitka Hanžlová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme