Společnost LiveSport je druhá v žebříčku středoevropských IT firem

Mezi nejrychleji rostoucí technologické firmy ve střední Evropě patří i české společnosti. Vyplývá to z žebříčku padesáti nejúspěšnějších, který každoročně sestavuje společnost Deloitte. Podle zjištění se zároveň zvyšuje počet technologických firem s pozitivním výhledem do příštích let. Expandovat chce i nejúspěšnější česká společnost LiveSport.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ta získala v žebříčku skvělé druhé místo, a to díky tomu, že produkt, který prodává, chyběl jak v České republice, tak i v celé Evropě. Zajišťují výsledkový servis – každou vteřinu aktualizují výsledky ze 2500 soutěží 23 sportů. Teď se chystají expandovat do Severní a Jižní Ameriky.

„Udělali jsme lokální projekt, který fungoval, a následně jsme ho přenesli na dalších 20 trhů. Podařilo se nám to velmi kvalitním produktem a tím, že na jeho kvalitu stále dohlížíme, neustále ho kontrolujeme,“ prozradil Rádiu Česko na vyhlašování výsledků provozní ředitel společnosti LiveSport Patrik Dzurenda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěchu české společnosti LiveSport referovala ve Světě o druhé redaktorka Barbora Kreuzerová

Myslí si, že není důvod se ekonomické budoucnosti jakkoli bát. Technologické firmy to mají obecně jednodušší díky relativně nízkým nákladům na provoz. Pracují se softwarem, komunikují a produkty prodávají přes internet.

Ale i tyto firmy jsou méně optimistické než loni a mění strategii svého růstu. Před rizikovými akvizicemi, například skupováním jiných firem nebo rizikovým vstupem na burzu, volí spíše pomalejší, ale jistější růst ze svých řad.

Také nejméně propouštějí – tvrdí, že kvalifikovaných lidí s technickým vzděláním není v České republice dlouhodobě dostatek. Někdy není lehké zaměstnat ani absolventy IT oborů, tvrdí partner v oddělení ICT poradenství a řízení rizik ze společnosti Deloitte Zdeněk Křížek:

„Je spousta absolventů, kteří mají velké nároky, kolik by jim firma měla platit. Mají velká očekávání, jak dokážou vybalancovat ten life. Oni nebudou chodit na dvanáct hodin do práce, budou tam pouze osm hodin. Na druhou stranu firmy potřebují buď lidi, kteří buď přinesou nový byznys – mají známosti, mají už ten network vytvořený, což lidi po škole nemají, a nebo jsou to lidi odborně zdatní.“

Žebříček padesáti nejrychleji rostoucích technologických firem má tři kategorie: hlavní, ve které vyhrála rumunská společnost a druzí byli Češi, potom kategorii Velká pětka, kam spadají firmy s delší historií a se zisky vyššími než 25 milionů eur. Třetí kategorie se jmenuje Vycházející hvězdy a letošní ročník zde ovládly až na dvě výjimky polské firmy.

Lucie Maňourová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme