Společnost Metaz v Týnci je kvůli dluhům a konkurzu na prodej

Jeden z největších zaměstnavatelů v Týnci nad Sázavou na Benešovsku - společnost Metaz, je kvůli dluhům a konkurzu na prodej. I přes to, že továrna na ocelové nebo hliníkové součástky do automobilů funguje, zbylých zhruba 200 tamních zaměstnanců se bojí o práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

METAZ - jedna z výrobních hal

METAZ - jedna z výrobních hal | Foto: Pavel Pavlas

Ve společnosti, která vyváží své výrobky do celého světa, pracují jak čeští, tak zahraniční dělníci. Případné zastavení výroby by všechny postihlo stejně - přišli by o práci. Paní Jitka, která tu pracuje už 21 let, se na to raději snaží nemyslet:

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Týnec n.Sázavou - prodej METAZu.mp3

„Já si myslím, že v Týnci sehnat práci by bylo strašně těžké.“ A věří, že o práci nepřijde. „Snad to bude lepší a podnik bude fungovat dál tak, jak funguje.“

Společnost Metaz je jedním z největších zaměstnavatelů v Týnci nad Sázavou. Pokud by došlo k úplnému zavření továrny, několikanásobně by se zvýšila nezaměstnanost, která je tady už tak dost vysoká.

„V Týnci je míra evidované nezaměstnanosti 7,53 procent,“ říká ředitel benešovského úřadu práce Petr Němeček.

Společnost Metaz je v konkurzu už od loňska, podle jejího současného finančního ředitele Jiřího Lupínka se firma dostala do problému hlavně kvůli bývalému vedení firmy. Metaz podle něj v současné době dokonce dluží více než 200 milionů korun.

„Přes 100 milionů korun jsou pohledávky z obchodního styku, přes 50 milionů korun jsou pohledávky bank a dalších asi 30 milionů jsou pohledávky finančního úřadu a jiných státních orgánů, ve zbytku jsou pak pracovníci.“

Pro společnost a její pracovníky se ale blýská na lepší časy. Metaz je na prodej. I přesto, že se zájemci o firmu mohou hlásit až do poloviny května, zájem už o ni projevilo 10 společností.

„Zájemci se rekrutují z řad především z těch okruhů, které provozují podobné činnosti. Převážně se jedná o české subjekty, ale minimálně tři z nich se dají označit jako za zájemce ze zahraničí či subjekty se zahraničním kapitálem,“ říká ředitel aukční síně, která se bude prodejem zabývat, Libor Nevšímal.

Kdo firmu získá a jestli v ní výroba bude pokračovat, by mohlo být jasné zhruba v červenci.

Pavel Pavlas, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme