Společnost NWR se loni dostala do zisku 233 milionu eur

Společnost NWR za poslední čtvrtletí loňského roku hlásí čistý zisk na úrovni 70 milionu eur. Majitel uhelné společnosti OKD tím naplnil očekávání trhu. Co se tržeb týče, mírně za očekáváním analytiků zaostal, když nahlásil 466 namísto očekávaných 470,5 milionu eur. NWR dnes také oznámila, že navrhuje vyplatit za loňské druhé pololetí dividendu ve výši 0,22 eur na akcii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžební společnost VOKD

Těžební společnost VOKD | Foto: VOKD, a.s.

Podle ekonomů NWR ve většině ukazatelů naplnila očekávání nebo za ním jen mírně zaostala. Jak na Rádiu Česko řekl makléř Wood and Company Filip Kejla, čísla dokazují, že očekávání bylo nastaveno v souladu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podrobnostech jsme na Rádiu Česko hovořili s makléřem Wood and Company Filipem Kejlou.

„Myslím si, že společnost NWR nepřekvapila, respektive překvapila spíše pozitivně oproti předchozímu roku. Tam je jednoznačně zlepšené hospodaření,“ řekl. Co se týče akcii firmy, ty podle něj budou reagovat spíše mírně optimisticky pozitivně. „Ale nečekal bych nějaký ústřel směrem nahoru,“ dodal.

V souvislosti s nejistou situací a budoucností na severu Afriky a na Blízkém východě se mluví o renesanci uhlí jako zdroje energie. Podle Kejly by taková situace mohla skutečně nastat. Podle něj také řada analytiků očekává nadále růst uhlí.

„A myslím, že by to mohl být další pozitivní impuls pro akcie společnosti NWR, kdy by cena uhlí měla jít nahoru,“ doplnil.

Růstový potenciál akcii NWR

Například Erste Bank čeká, že se cena uhlí letos zvýší o třetinu. Navíc je NWR podle ní až o třetinu levnější než konkurence. Proto doporučuje její akcie kupovat. S tímto doporučením souhlasí i Kejla:

„I naši analytici vidí cenu akcii NWR vyšší než je tržní hodnota, takže tam jednoznačně vidíme růstový potenciál.“

Co se týče naopak argumentů proti nákupu akcií NWR, Kejla potvrdil názor analytiků Erste Bank, kteří varují například před zhoršující se geologií v dolech společnosti.

„Je to jedna z možností. Ale spíše si myslím, že obecně by mohla být nepříjemnou záležitostí pro akcie NWR situace na trhu, negativní akciová nálada. Nicméně nemyslím si, že těch argumentů proti akciím NWR je teď nějak výrazně více,“ dodal makléř Wood and Company.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme