Společnost Twitter už prodala investorům 70 milionů svých akcií

Čtvrtek sedmého listopadu se do dějin celosvětové ekonomiky zapíše jako den, kdy si lidé mohli poprvé koupit akcie Twitteru. Vstup internetové společnosti na newyorskou burzu byl úspěšný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Vedení společnosti stanovilo cenu svých akcií na 26 dolarů za kus, i když původně to mělo být ještě méně - mezi 17 a 20 dolary. Podle analytiků ale 26 dolarů rozhodně nebyla přemrštěná cena. Připomeňme, že nadhodnocení akcií byl jeden z důvodů, proč se zpočátku nedařilo na burze Facebooku.

Twitter si ale během prvního obchodovacího dne na newyorské burze vedl výborně, cena jeho akcií šplhala až k 50 dolarům, a to je oproti emisní ceně nárůst o víc než 90 procent.

Obrovský zájem o akcie Twitteru potvrdil i hlavní ekonom společnosti ZT Wealth Max Wolff:

"Byli jsme svědky dobře zvládnutého vstupu na burzu jedné zajímavé společnosti, po které byla velká poptávka. Už dřív jsme slyšeli, že zájem byl třicetkrát vyšší než počet dostupných akcií. A včera se to potvrdilo," říká hlavní ekonom společnosti ZT Wealth Max Wolff.

Tržní hodnota Twitteru v jednu chvíli přesahovala v přepočtu 600 miliard korun, agentura DPA napsala, že společnost v tomto ohledu překonal i takového giganta, jako je Adidas.

Twitter vstoupil na burzu proto, že potřeboval získat kapitál. Za sedm let existence společnost nedokázala vygenerovat zisk, přestože vykazovala silný růst tržeb. Příjmy společnosti pocházejí halvně z reklamy.

Nejsledovanější účty sociální sítě Twitter, její příjmy a zisky | Foto: ČTK

Petra Novotná, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme