Společnost Vítkovice Steel získá Osinek

Novým vlastníkem hutní společnosti Vítkovice Steel bude dceřinná firma Fondu národního majetku - Osinek. To je výsledek hlasování akcionáčů Vítkovic, kteří se dnes sešli na mimořádné valné hromadě. Za 98,96 procenta akcií hutní společnosti Osinek zaplatí tři miliardy 310 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železárna

železárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Valná hromada uzavřela několikaměsíční maratón, ve kterém Vítkovice bojovaly o svou záchranu. V případě, že by se jí prodej dceřinné společnosti nepodařil, skončily by v konkurzu. Peníze z prodeje byly totiž jediným finančním zdrojem, který má pokrýt soudem nařízenou výplatu věřitelů.

Ve hře o Vítkovice Steel bylo zpočátku pět společností. Nakonec se utkal Osinek, který už dva roky financuje výrobu Vítkovic, s nadnárodní společností LNM Holding. Neúspěšní kandidáti na koupi vítkovické hutní společnosti ale zřejmě dostanou ještě jednu šanci, kterou může být vládní plán restrukturalizace ocelářství a nový český ocelářský podnik, jenž bude státem nabídnut zájemců ke koupi.

Ivana Šuláková, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme