Společnosti ČEZ se ve třetím čtvrtletí nad očekávání dařilo

Společnost ČEZ zveřejnila své výsledky za třetí čtvrtletí. Energetická firma vykázala čistý zisk na úrovni 11,45 miliardy korun. Trh přitom čekal výsledek o 1,5 miliardy horší. Stejně tak předpoklady analytiků překonaly i tržby ČEZ, které se zvýšily o 70 procent na 45,7 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jak na Rádiu Česko upřesnil analytik Fio banky Josef Novotný, k lepším provozním výnosům ČEZ přispěly některé zahraniční akvizice. „Především pak akvizice v Albánii, která měla poměrně solidní hospodářské výsledky. Pak přispěl i růst obchodování s teplem, plynem a v neposlední řadě je to také vyšší spotřeba elektřiny v České republice,“ vysvětlil.

Někteří analytici ale očekávají, že ČEZ bude muset zvýšit opravné položky nebo rezervy na některé zahraniční aktivity. S tím souhlasí také Josef Novotný. Připomněl, že společnost ČEZ provedla v minulosti celou řadu zahraničních akvizic.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEZ vykázal čistý zisk na úrovni 11,45 miliardy korun. Více s analytikem Fio banky Josefem Novotným.

„Kupovala poměrně dost společností jak distribučních, tak samotných elektrárenských a některé zahraniční akvizice se vyplácí tak, jak se původně předpokládalo. Očekává se, že ČEZ bude muset snížit své odhady toho přínosu. Jedná se především o akvizicích jako je Bulharsko či Rumunsko,“ upřesnil Novotný.

Jak na Rádiu Česko doplnil analytik společnosti Atlantik Bohumil Trampota, ČEZ už několikrát zopakoval, že plánuje utlumit veškeré zahraniční investice a investiční plány a soustředit se na domácí trh.

„Program Nová vize se zaměřuje na konsolidaci a stabilizaci současného byznysu, tedy na vyšší využívání toho, co ČEZ nyní má. A vzhledem k tomu, že plánuje utlumit investice v zahraničí a soustředit se na domácí trh, je prioritou číslo jedna dostavba jaderné elektrárny Temelín,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodářských výsledcích ČEZu, a také o výhledu do budoucna jsme na Rádiu Česko hovořili také s analytikem společnosti Atlantik Bohumilem Trampotou.

Dobré výsledky pomohou akciím

Akcie společnosti ČEZ včera - ještě před zveřejněním míněných čísel - opět ztrácely. Celkem tak za poslední měsíc oslabily o zhruba 60 korun, od června o zhruba 170 korun. Podle analytika společnosti Fio banky ale může ten výsledek ve třetím čtvrtletí ten propad zastavit.

„Akcie ČEZ prošly v minulých měsících poměrně výrazným poklesem, protože na tento akciový titul chodilo dost negativních zpráv. Nicméně domnívám se, že v kontextu dobrých hospodářských výsledků za třetí kvartál si akcie ČEZ našly lokální dno a domnívám se, že následujících dnech se můžeme dočkat jejich růstu,“ přiblížil analytik.

ČEZ bude kupovat povolenky

Očekává se, že významný vliv na hospodaření společnosti ČEZ bude mít vládní řešení problémů spojených se solární elektřinou. Analytik v této souvislosti připomněl, že vláda chce v následujících dvou letech zdanit ČEZ-u emisní povolenky, které mu měly být přidělovány zadarmo.

„To ovlivní hospodaření společnosti zhruba dodatečnými náklady – ročně asi 3,7 miliardy korun. Hlavní negativní vliv se má týkat emisních povolenek, které ČEZ-u měly být zdarma přiděleny po roce 2013 až do roku 2020. Nyní to vypadá tak, že si větší než očekávaný podíl ČEZ bude muset kupovat,“ dodal.

Ondřej Černý, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme