Společnosti již zahájily výkup akcií podle nového zákona

Dvě z nejvlivnějších českých společností - ČEZ a PPF - spouštějí výkup akcií ve firmách, ve kterých chtějí mít stoprocentní kontrolu. Jedná se o první příklady využití nového zákona, který začal platit v pátek. Ten dovoluje dominantním majitelům vyvlastnit zbylé akcionáře. Parlament už přitom projednává změny současných pravidel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

V rámci zákona o finančních konglomerátech poslanci upravili i část novely obchodního zákoníku, která zatím umožňuje velkému akcionáři vytlačit z podniku drobné podílníky za podmínek, které si sám určí. Místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Martin Kocourek z ODS věří, že změna posílí práva malých akcionářů. "Minoritní akcionáři by byli v současné době by akcie minoritních akcionářů byly vykupovány za ceny, které určí majoritní akcionáři. Tato změna přináší skutečnost, že tuto cenu musí potvrdit Komise pro cenné papíry a v případě pochybností se vždy přiklonit na stranu malých akcionářů."

Pokud zákon o finančních koglomerátech schválí bez nějakých prodlev i Senát a podepíše jej prezident republiky, mohl by podle poslanců platit už od srpna.

Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme