Společnosti Orco má pomoci nový plán

Vedení developera Orco na dnešek naplánovalo další pokus o záchranu firmy. Na valné hromadě v Lucemburku by se s akcionáři chtělo dohodnout na postupu, který povede ke stabilizaci společnosti, která je nyní pod soudní ochranou před věřiteli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orco

Orco | Foto: Marián Vojtek

Vedení Orca chce zajistit vstup strategického partnera, jež by firmu kapitálově posílil. To se ale nelíbí části stávajících majitelů.

Na předchozí prosincovou valnou hromadu Orca nedorazil dostatek majitelů dluhopisů a ta tak nebyla usnášeníschopná. Tato situace se už ale nebude opakovat. Podle analytika společnosti Atlantik Patricka Vyroubal totiž neesistuje pro dnešní schůzku minimální stanovený limit účastníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Valná hromada držitelů dluhopisů developera ORCO očima analytika společnosti Atlantik Patricka Vyroubala.

"Dá se předpokládat, že valná hromada bude usnášeníschopná. Patrně tak dojde ke schválení zvýhodněných podmínek pro konverzi dluhopisů do akcií společnosti. To by Orcu umožňovalo snížení zadluženosti a zároveň i navýšení kapitálu," řekl Rádiu Česko Vyroubal.

Ani schválení zmíněného opatření ale ještě nemusí znamenat pro Orco definitivní vítězství v boji o vlastní záchranu, což potvrzuje i Vyroubal.

"Opatření se týká pouze upravení stávajících podmínek. Zůstává otázkou, zda budou věřitelé chtít konvertovat dluhopisy do akcií společnosti. Obecně panuje v tomto smyslu jistá skepse, jelikož potenciální pozdější prodej většího objemů akcií společnosti, by mohl mít vlil na cenu akcie," zmínil analytik společnosti Atlantik.

Už nynější cena akcie je z důvodu situace společnosti nízká. "Aktuální cena je ovlivněna hlavně existující soudní ochranou před věřiteli. Očekává se na výsledek. Zda se podaří restrukturalizovat společnost, respektive její dluh," míní Vyroubal.

Nový partner?

Vedení firmy přitom už v září představilo plán na restrukturalizaci dluhu. Chtělo přeměnit dluhopisy na nový dluh, ale tento plán tehdy přes akcionáře neprošel. Nyní čekají na novou nabídku. Ta by mohla přijít v podobě nového strategického partnera, ale ani to se současným akcionářům a věřitelům příliš nezamlouvá.

"Vstup dalšího partnera do společnosti by znamenalo rozředění současných akcionářů. Pozitivní aspekt by se ale dostavil v podobě navýšení kapitálu, což by firmě výrazně vylepšilo současnou pozici, kdy se zadluženost pohybuje zhruba na 80 procentech aktiv," myslí si Vyroubal.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme