Společnosti Telefónica klesl zisk, roste jí ale počet zákazníků

Společnosti Telefónica opět klesl zisk. Jedná se o čtvrtý pokles v řadě. Zisk firmy ve druhém čtvrtletí letošního roku činí 3, 25 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření, kterou dnes Telefónica vydala. Společnosti zároveň narostl počet zákazníků. Za prvních šest měsíců letošního roku se zvýšil o dvě procenta na téměř pět milionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

Za snížením zisků Telefóniky stojí podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka zejména pokles tržeb, který nebyl dostatečně kompenzován snížením nákladů.

„Tržby klesají jak v mobilním segmentu vlivem tuhé konkurence, tak i v segmentu pevných linek, kde uživatelé ruší hlasové tarify,“ vysvětlil ve Světě o jedné na Rádiu Česko.

Na hospodářské výsledky společnosti reagovaly ceny akcií nad očekávání analytiků, tedy mírně pozitivně, a aktuálně titul roste o lehce nad jedno procento.

Ředitel pro finance společnosti Telefónica Czech Republic Jesús Pérez de Uriguen pro média uvedl, že je s výsledky společnosti spokojen. To si myslí i Menčík. „Telefónice se daří brzdit pokles tempa klesání tržeb, takže například v druhém kvartále roku 2011 byl pokles o devět procent, teď už jen o pět,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné na Rádiu Česko byl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

Výhled společnosti do třetího kvartálu podle Menčíka není špatný, ale trend klesajících tržeb se prý nezlomí a ještě bude několik kvartálů trvat, než se tržby stabilizují. Dodal ale, že investoři s tím počítají.

Už dlouho se v České republice mluví o možném příchodu čtvrtého operátora. Analytik londýnské ING Tibor Bokor pro server Investiční web uvedl, že by takového 'nováčka' brzy spolkl jeden ze tří velkých hráčů na českém trhu, s největší pravděpodobností právě Telefónica.

Menčík si myslí, že pokud by šlo o plnohodnotného operátora, je možné, že by mohl zisky Telefóniky ohrozit. Ale vzhledem k aukci volných kmitočtů, která má proběhnout koncem roku, je vznik čtvrtého operátora na českém trhu nepravděpodobný.

„Spíše to bude probíhat tak, že někdo čtvrtý dojde a bude si muset pronajímat sítě od stávajících operátorů, takže se dá říct, že bude nějakým způsobem pod kontrolou třech stávajících nebo toho, od koho si bude pronajímat sítě," tvrdí.

„Navíc nepříjemná zkušenost je momentálně na českém trhu s operátorem U:fon, který je momentálně v konkurzu, respektive jeho mateřská společnost, takže je vidět, že jakýkoli další operátor na českém trhu to bude mít velmi složité,“ dodal Menčík.

Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme