Společný postup a další setkání - to jsou závěry summitu EU a Asie v Pekingu

Evropa a Asie chtějí nová pravidla pro řízení globální ekonomiky. Zvýšit by se měla i role Mezinárodního měnového fondu. Na summitu v Pekingu se na tom shodli představitelé 43 zemí Evropské unie a Asie. Důležité je podle nich i pokračovat v boji proti klimatickým změnám. Hostitelská Čína také potvrdila svou účast na listopadové schůzce dvaceti nejvyspělejších zemí ve Washingtonu kvůli finanční krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský prezident Hu Jintao a předseda EK José Manuel Baroso na summitu v Pekingu

Čínský prezident Hu Jintao a předseda EK José Manuel Baroso na summitu v Pekingu | Zdroj: ČTK

Společná deklarace vyzývá Mezinárodní měnový fond k pomoci bankám postiženým současnou finanční krizí. Představitelé 43 zemí Evropské unie a Asie se shodli na nutnosti provést reformy globálních peněžních a investičních systémů. S dopady této krize bojuje také víc než polovina českých firem.

Krize by ale podle nich neměla ovlivnit uzavření dohody o boji proti klimatickým změnám. Nové závazky ke snížení emisí skleníkových plynů, tedy takzvané nástupce Kjóta mají být přijaty příští rok v Kodani.

Čínský premiér Wen Ťia-pao také využil summitu ke slibu, že jeho země zaručí výrobu kvalitních a nezávadných potravin. Peking dnes v této souvislosti demonstrativně spálil 32 tisíc tun mléčných surovin kontaminovaných melaminem.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme