Spolková vláda chce dnes posvětit záchranný balíček pro německé banky

400 miliard eur. To je předpokládaná hodnota balíčku na ozdravení německých bank, který chce dnes přijmout spolková vláda. Záchranný balíček má mít podobu zákona, který by měl být schválen rekordním tempem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Podle kancléřky Angely Merkelové je plán v souladu se závěry schůzky šéfů států a vlád eurozóny. Opatřením číslo 1 mají být státní garance ve výši 250 až 300 miliard eur, které by měly rozpohybovat půjčky mezi finančními institucemi. Kvůli vzájemné nedůvěře tyto mezibankovní obchody v posledních týdnech prakticky ustaly.

Kromě toho chce stát posílit taky výši vlastního kapitálu jednotlivých bank. Výměnou se počítá s dočasným státním podílem ve finančních institucích. Legislativní norma má projít zrychleným schvalováním.

Coby vlastní iniciativu ji mají přednést poslanecké kluby stran velké koalice, aby se tak ušetřil jeden krok ve schvalovacím procesu. V ideálním případě by balíček opatření měly Spolkový sněm a Spolková rada posvětit už tuto sobotu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme