Spolková vláda předložila nabídku na převzetí banky Hypo Real Estate

Možná klíčový krok na cestě k převzetí hypoteční banky Hypo Real Estate podnikla spolková vláda. Ta předložila akcionářům oficiální nabídku na převzetí oslabeného finančního ústavu. 1,39 eura za akcii je víc než se předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

"Nabídka je příležitostí pro akcionáře banky, jak se za atraktivní cenu své investice zbavit," stojí v tiskovém prohlášení Zvláštního fondu pro stabilizaci finančního trhu Soffin. Za všechny akcie, které ještě nejsou v držení státu, by tak fond zaplatil asi 290 miliónů eur.

Vláda kancléřky Angely Merkelové si chce převzetím banky pohlídat více než 100 miliard eur, které formou přímých kapitálových injekcí a státních garancí, Hypo Real Estate poskytla.

Akcie kriticky ohroženého finančního ústavu v reakci na dnešní zprávu prudce posílily. Americký investor Christopher Flowers, který drží 24 procentní podíl v mnichovské bance, ale zřejmě zůstane neoblomný. Není tak vyloučeno, že ke slovu nakonec přijde kontroverzní zákon umožňující v krajním případě vyvlastnění akcionářů.

Přečtěte si také:
Zestátnění německé hypoteční banky Hypo Real Estate se přibližuje
Snaha německé vlády získat kontrolu nad Hypo Real Estate zatím neúspěšná
Německá vláda schválila zákon umožňující zestátnění bank
Německá banka Hypo Real Estate dostane další finanční pomoc
V Německu se mluví o vyvlastnění akcionářů bank
Německo připravuje zestátnění soukromých bank

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme